Русия потвърди подкрепата си за Асад

A A+ A++ A

Руското не е променила позицията си за Сирия и никога няма да го направи, съобщиха от руското външно министерство.

Изявлението на Русия дойде ден след като за пръв път Москва заяви, че е възможно сирийските бунтовници да победят президента Башар Асад.

В четвъртък заместник външният министър Михаил Богданов каза по време на дискусионен форум, че сирийският режима „прогресивно губи контрол и че победа на опозицията не може да бъде изключена".

Външното министерство изтъкна, че Богданов е допълнил, че може да има само политическо решение на кризата, предаде Би Би Би, цитирана от „Дневник".

Междувременно стана ясно, че САЩ ще изпратят на Турция ракети „Пейтриът", за да се защити страната от евентуална заплаха от Сирия.

Изказванията на Богданов за ситуацията в Сирия изглеждаха като сигнал за голяма промяна в дипломатическата позиция на Русия, която е съюзник на Асад откакто започнаха бунтовете през март 2011 г.

Кремъл блокираше опитите на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция срещу Сирия.

„Трябва да погледнем към фактите и тенденцията сега показва, че режимът и правителството в Сирия губят контрол над все повече и повече територии", посочи още Богданов.

Той добави, че за съжаление, е невъзможно бъде изключеа победа на сирийската опозиция.

Би Би Си коментира, че изказването на Богданов е било отразено от големите руски информационни агенции, но телевизионните канали не са го излъчили, а и външното министерство не го е публикувало на своя сайт.

#Русия #Сирия #позиция #изказване #опозиция #бунтовници #победа #Михаил Богданов #Би Би Си

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници