Младенов призова за спиране на конфликта в Нагорни Карабах

Младенов призова за спиране на конфликта в Нагорни Карабах
Заедно с външните министри на Швеция и Полша Карл Билд и Радослав Шикорски, Младенов бе на обиколка в Южен Кавказ и на официано посещение в Армения. Снимка: МВнР
A A+ A++ A

Страните по конфликта в Нагорни Карабах да не допускат допълнителни действия, с които да нагнетят положението, призова външният министър Николай Младенов.

В петък, заедно с шведския си колега Карл Билд, Младенов бе на обиколка в Южен Кавказ, както и на официална визита в Армения, съобщиха от пресцентъра на външното министерство.

От името на Европа Младенов призова да  се предприемат бързи стъпки за намаляване на напрежението.

Според българския дипломат е важно Армения и Азербайджан да се придържат към действия, които да не позволят допълнителна ескалация.

По време на визитата на външните министри в Ереван към тях се присъедини и полският първи дипломат Радослав Шикорски.

Тримата дискутираха стъпките, които предстоят на Армения, за да може през ноември 2012 г., когато е срещата на високо равнище в Литва на страните от „Източното партньорство“, да бъде подготвено споразумение за свободна търговия с ЕС.

По време на срещата с Младенов, Билд и Шикорски арменският външен министър Едвард Налбандян изрази тревога от ситуацията в Сирия.

Той посочи, че 8000 са арменските бежанци от Сирия, които са намерили убежище в Армения заради гражданската война.

Младенов изрази надежда, че бъдещата конституция на Сирия ще гарантира правата на всички малцинства.

70 000 наброяват арменските християни от Сирия, които са напуснали страната, затова Армения има пряк интерес от бързото приключване на насилието, смята българският външен министър.

Младенов успя да се срещне и с президента Серж Саркисян, с премиера Тигран Саркисян, както и с различни представители на парламентарната опозиция в Армения.

„Разговорите ни днес бяха важни за страната ни – имаме традиционно добри отношения с Армения, в които мост е арменската общност у нас, виждаме и перспективи за насърчаването на туризма“, отбеляза Младенов.

Той припомни, че от 2013 г. арменските визи за Европейския съюз и за страните от Шенген отпадат.

#Шенген #ЕС #визи #Тигран Саркисян #Серж Саркисян #Азербайджан #президент на Армения #Радослав Шикорски #Карл Билд #бежанци #Сирия #министър на външните работи #Николай Младенов #конфликт #Нагорни Карабах #Армения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"