Пътната агенция събрала 200 млн. лв. от винетки до ноември

Пътната агенция събрала 200 млн. лв. от винетки до ноември
Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и председателят на УС на Агенция за пътна инфраструктура Лазар Лазаров представиха новите винетни стикери за 2013 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приходите от винетки до 30 ноември са  били 200 173 439 лв., в сравнение с 199 691 445 за 2011 г., показаха даннитете на Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ).

Общо 6 609 883 винетки са продадени до ноември, в сравнение с 6 425 264 през 2011 г., предаде БГНЕС.

Директорът на агенцията инж. Лазар Лазаров съобщи, че от събота започва зареждането с винетни стикери по пунктовете на АПИ, бензиностанциите, клоновете на пощи и други места.

Всеки вид стикер има по две холограми за защита, едната от които е 3D в зелен цвят, а при отлепяне винетката се разрушава.

Новите винетки вече са отпечатани на синтетична хартия. Има и повече знаци, които се разпознават по-лесно с човешко око, а не с уреди.

За 2011 г. около 600 са били хванатите фалшиви винетки на пътя, а при акции са иззети над 2000 стикера.

Цената на винетките за леките автомобили няма да се променя, но за сметка на това тази за камиони над 3.5 тона ще се увеличи от 13 на 20 лв. заради европейска директива, но тази за годишната винетка се запазва.

Регионалният министър Лиляна Павлова апелира да не се купуват винетки от човек на улицата, а само от посочените места, където могат да се продават.

Павлова обясни, че приходите, които средно за година са около 200 млн. лв., се влагат за поддръжка на пътища, които са крайно недостатъчни за основна рехабилитация и затова се разчита на други средства.

#АПИ #Лазар Лазаров #винетки #коли #цена #камиони #пътища #министър на регионалното развитие и благоустройството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници