САЩ разполага ракети „Пейтриът" в Турция

A A+ A++ A

САЩ ще разположат два ракетни комплекса „Пейтриът" и 400 военни в Турция в рамките на НАТО, съобщи високопоставен турски представител.

Говорителят Джордж Литъл заяви, че официалната заповед за разполагането е била подписана от американския министър на отбраната Леон Панета преди пристигането му в базата „Инджирлик", в Южна Турция, в петък, предадпха АФП и БГНЕС.

Целта на военната операция е да бъде засилена отбраната на Турция в момент, когато гражданската война в съседна Сирия стане още по-ожесточена.

Очакванията са ракетите да бъдат разположени в следващите седмици, допълни Литъл, като подчерта, че Турция е много силен съюзник и правителството на САЩ е готово да подкрепя отбраната на страната в рамките на НАТО.

Германия и Холандия също се съгласиха да предоставят на Турция комплекси „Пейтриът", които представляват системи за прихващане и елиминиране на крилати и балистични ракети, както и на наближаващи самолети.

Решението бе взето на фона на нарастващите опасения, че сирийският режим на президента Башар Аасд може да прибегне до химически оръжия в борбата срещу бунтовниците, след като силите на Асад преди няколко дни използваха ракети „Скъд".

Лидерите на САЩ и ЕС многократно предупредиха Асад да не използва химически оръжия, като очертаха „червена линия" пред Дамаск.

#САЩ #ракети #Турция #Сирия #министър на отбраната на САЩ #президент на Сирия #ЕС #НАТО #Европейски съюз #Башар ал-Асад #Леон Панета #говорител #Джордж Литъл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници