Американският посланик в ООН отказа да наследи Хилари Клинтън

Американският посланик в ООН отказа да наследи Хилари Клинтън
С оттеглянето на Райс водещ кандидат за поста на държавен секретар става демократът сенатор Джон Кери, който е начело на комисията за международни отношения в Сената. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Посланикът на САЩ в ООН Сюзън Райс поиска да не се разглежда кандидатурата й за поста на държавен секретар на САЩ след напускането на Хилари Клинтън в началото на 2013 г.

Смяташе се, че Райс е основният претендент за мястото на Клинтън, въпреки критиките към нея, тъй като президентът Барак Обама я защитаваше от нападките, предадоха световните агенции, на които се позова и „Дневник“.

„Въпреки че дълбоко съжалявам за нечестните и подвеждащи атаки срещу Съюзън Райс през последните седмици, решението й показва силата на характера й и посвещаване на националните интереси пред политическите“, коментира Обама след полученото писмо от американския посланик в ООН.

С оттеглянето на Райс водещ кандидат за поста на държавен секретар става демократът сенатор Джон Кери, който е начело на комисията за международни отношения в Сената.

Той изигра ключова роля в много от външните инициативи на Обама през последните години, като за разлика от Райс, Кери е смятан от републиканците за човек с международна известност, необходима за поста на държавен секретар.

Скандалът около Райс избухна заради ролята й в обяснението на нападенията от 11 септември 2012 г. срещу посолството на САЩ в Бенгази, при което загинаха четирима американци.

Републиканците я обвиниха, че дни след нападението тя все още описваше случилото се като последствие на антиислямския филм „Невиността на мюсюлманите“, а не го е осъдила като терористичен акт.

Малко след това Райс заяви, че се е позовавала на информация на разузнавателните служби.

#Президент на САЩ #Барак Обама #атентат #Бенгази #републиканци #Джон Кери #Хилари Клинтън #държавен секретар на САЩ #Сюзън Райс #посланик на САЩ в ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »