Найденов: Минахме златните 80-те!

Найденов: Минахме златните 80-те!
„С тези данни отговарям и на упреците на опозицията, че този сектор не върви. Видяхте, това са цифрите“, каза министър Найденов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Минахме златните 80-те години на миналия век, заяви земеделският министър Мирослав Найденов.

Найденов посочи, че според излязла предните дни статистика на Евростат България е с най-ниските цени на хранителни продукти в целия Европейски съюз, стана ясно от стенограма на заседанието от сряда, публикувана на сайта на Министерския съвет.

„Разбихме монополите, които предишните са изграждали през годините“, пък коментира премиерът Бойко Борисов по повод евтините храни в страната, което беше безусловно подкрепено и от Найденов с думите: „Това е също категорично“.

Два дни след статистиката на Евростат за храните, европейската статистическа агенция изнесе данни, че БВП в България на човек от населението, изразяващ се в покупателна способност, през 2011 г. е бил най-нисък.

Найденов обясни, че през 2011 г. брутната добавена стойност бележи ръст с 22% спрямо предходната година в номинално изражение. По предварителни данни за първото полугодие на 2012 г. допълнителното увеличение е 14.5 на сто спрямо същия период за 2011 г.

Земеделският министър добави, че общата стойност на брутната продукция в отрасъл „Селско стопанство“ за 2011 г. е нарастнала с 15% спрямо 2010 г., а през 2011 г. положителното търговско салдо в аграрната търговия е било с ръст 52.2%, надхвърляйки 1.4 млрд. долара.

„Тук едно уточнение – това е най-високата стойност от златните 80-те години на миналия век. Тоест ние сме минали и това нещо“, обърна внимание Найденов.

Той уточни още, че като директни плащания са изплатени 996.3 млн. лева, а по програмата за развитие на селските райони допълнително са били дадени 503 млн. лева, към които още над 50 млн. от държавни помощи. Повече от 1.5 млрд. лева са били изплатени през 2011 г.

„С тези данни отговарям и на упреците на опозицията, че този сектор не върви. Видяхте, това са цифрите“, каза министър Найденов.

#земеделие #Мирослав Найденов #храни #цени #Евростат #ЕС #Европейски съюз #Бойко Борисов #министър на земеделието и храните #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"