Рецепти от тефтера на баба: Какво да си сготвим с останалото кисело зеле

Рецепти от тефтера на баба: Какво да си сготвим с останалото кисело зеле
A A+ A++ A

Киселото зеле е традиционен продукт, който присъства в почти всяка българска кухня. Особено през зимата, когато пресните зеленчуци са оскъдни, киселото зеле е незаменим помощник в приготвянето на разнообразни и вкусни ястия. Въпреки че зимата вече е зад нас, често оставаме с количества кисело зеле, които не знаем как да използваме. В тази статия ще споделим няколко автентични рецепти от тефтера на баба, които ще ви помогнат да оползотворите останалото кисело зеле и да му вдъхнете нов живот.

Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба

Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения

1. Кисело Зеле с Картофи

Това е класическа рецепта, която е любима на много поколения. Тя е лесна за приготвяне и изключително вкусна.

Съставки:

  • 1 кг кисело зеле
  • 1 кг картофи
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио или зехтин
  • Вода

Приготвяне:

  1. Нарежете киселото зеле на ситно и го сложете в тенджера.
  2. Обелете и нарежете картофите на кубчета. Добавете ги към зелето.
  3. Нарежете лука и морковите на ситно и ги добавете към тенджерата.
  4. Добавете нарязания чесън и червения пипер.
  5. Залейте всичко с вода, така че да покрие съставките.
  6. Оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри около 30 минути, докато картофите омекнат.
  7. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  8. Сервирайте горещо с парче хляб.

2. Кисело Зеле с Наденица

Тази рецепта е идеална за обяд или вечеря и е любима на мнозина заради своето богато и ароматно съдържание.

Съставки:

  • 1 кг кисело зеле
  • 4 наденици (или друг вид колбас)
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио или зехтин
  • Вода

Приготвяне:

  1. Нарежете киселото зеле на ситно и го сложете в тенджера.
  2. Нарежете надениците на кръгчета и ги добавете към зелето.
  3. Нарежете лука и морковите на ситно и ги добавете към тенджерата.
  4. Добавете нарязания чесън и червения пипер.
  5. Залейте всичко с вода, така че да покрие съставките.
  6. Оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри около 30 минути.
  7. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  8. Сервирайте горещо с парче хляб.

3. Кисело Зеле с Фасул

Тази рецепта е питателна и ароматна, идеална за зимните месеци.

Съставки:

  • 1 кг кисело зеле
  • 500 г фасул (предварително сварен)
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио или зехтин
  • Вода

Приготвяне:

  1. Нарежете киселото зеле на ситно и го сложете в тенджера.
  2. Добавете предварително сварения фасул към зелето.
  3. Нарежете лука и морковите на ситно и ги добавете към тенджерата.
  4. Добавете нарязания чесън и червения пипер.
  5. Залейте всичко с вода, така че да покрие съставките.
  6. Оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри около 30 минути.
  7. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  8. Сервирайте горещо с парче хляб.

4. Кисело Зеле с Пилешко Месо

Тази рецепта е идеална за тези, които обичат по-леко месо и търсят разнообразие в менюто си.

Съставки:

  • 1 кг кисело зеле
  • 500 г пилешко филе
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио или зехтин
  • Вода

Приготвяне:

  1. Нарежете киселото зеле на ситно и го сложете в тенджера.
  2. Нарежете пилешкото филе на парчета и го добавете към зелето.
  3. Нарежете лука и морковите на ситно и ги добавете към тенджерата.
  4. Добавете нарязания чесън и червения пипер.
  5. Залейте всичко с вода, така че да покрие съставките.
  6. Оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри около 30 минути.
  7. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  8. Сервирайте горещо с парче хляб.

Тези рецепти от тефтера на баба са не само вкусни, но и лесни за приготвяне. Те ще ви помогнат да оползотворите останалото кисело зеле и да му вдъхнете нов живот. Независимо дали предпочитате класически варианти или по-екзотични комбинации, киселото зеле е универсален продукт, който може да бъде включен в множество ястия. Опитайте тези рецепти и се насладете на домашната кухня, която винаги носи топлина и уют.

#зеле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли влизането на България в еврозоната?