
Киселото зеле е традиционен продукт, който присъства в почти всяка българска кухня. Особено през зимата, когато пресните зеленчуци са оскъдни, киселото зеле е незаменим помощник в приготвянето на разнообразни и вкусни ястия. Въпреки че зимата вече е зад нас, често оставаме с количества кисело зеле, които не знаем как да използваме. В тази статия ще споделим няколко автентични рецепти от тефтера на баба, които ще ви помогнат да оползотворите останалото кисело зеле и да му вдъхнете нов живот.
Пролетна баница със спанак и лук: Рецепта от тефтера на баба
Ползите от чая от копър: Здравословни ефекти и приложения
1. Кисело Зеле с Картофи
Това е класическа рецепта, която е любима на много поколения. Тя е лесна за приготвяне и изключително вкусна.
Съставки:
- 1 кг кисело зеле
- 1 кг картофи
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 3-4 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- Олио или зехтин
- Вода
Приготвяне:
- Нарежете киселото зеле на ситно и го сложете в тенджера.
- Обелете и нарежете картофите на кубчета. Добавете ги към зелето.
- Нарежете лука и морковите на ситно и ги добавете към тенджерата.
- Добавете нарязания чесън и червения пипер.
- Залейте всичко с вода, така че да покрие съставките.
- Оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри около 30 минути, докато картофите омекнат.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Сервирайте горещо с парче хляб.
2. Кисело Зеле с Наденица
Тази рецепта е идеална за обяд или вечеря и е любима на мнозина заради своето богато и ароматно съдържание.
Съставки:
- 1 кг кисело зеле
- 4 наденици (или друг вид колбас)
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2-3 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- Олио или зехтин
- Вода
Приготвяне:
- Нарежете киселото зеле на ситно и го сложете в тенджера.
- Нарежете надениците на кръгчета и ги добавете към зелето.
- Нарежете лука и морковите на ситно и ги добавете към тенджерата.
- Добавете нарязания чесън и червения пипер.
- Залейте всичко с вода, така че да покрие съставките.
- Оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри около 30 минути.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Сервирайте горещо с парче хляб.
3. Кисело Зеле с Фасул
Тази рецепта е питателна и ароматна, идеална за зимните месеци.
Съставки:
- 1 кг кисело зеле
- 500 г фасул (предварително сварен)
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2-3 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- Олио или зехтин
- Вода
Приготвяне:
- Нарежете киселото зеле на ситно и го сложете в тенджера.
- Добавете предварително сварения фасул към зелето.
- Нарежете лука и морковите на ситно и ги добавете към тенджерата.
- Добавете нарязания чесън и червения пипер.
- Залейте всичко с вода, така че да покрие съставките.
- Оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри около 30 минути.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Сервирайте горещо с парче хляб.
4. Кисело Зеле с Пилешко Месо
Тази рецепта е идеална за тези, които обичат по-леко месо и търсят разнообразие в менюто си.
Съставки:
- 1 кг кисело зеле
- 500 г пилешко филе
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2-3 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- Олио или зехтин
- Вода
Приготвяне:
- Нарежете киселото зеле на ситно и го сложете в тенджера.
- Нарежете пилешкото филе на парчета и го добавете към зелето.
- Нарежете лука и морковите на ситно и ги добавете към тенджерата.
- Добавете нарязания чесън и червения пипер.
- Залейте всичко с вода, така че да покрие съставките.
- Оставете да заври, след което намалете огъня и оставете да къкри около 30 минути.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Сервирайте горещо с парче хляб.
Тези рецепти от тефтера на баба са не само вкусни, но и лесни за приготвяне. Те ще ви помогнат да оползотворите останалото кисело зеле и да му вдъхнете нов живот. Независимо дали предпочитате класически варианти или по-екзотични комбинации, киселото зеле е универсален продукт, който може да бъде включен в множество ястия. Опитайте тези рецепти и се насладете на домашната кухня, която винаги носи топлина и уют.
Още по темата:
- » Тайни от тефтера на баба за перфектния зелник
- » Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа?
- » Всичко, което трябва да знаете за приготвянето на перфектното кисело зеле