ГЕРБ спират дебатите за Изборния кодекс, искат извинение от БСП и ДПС

ГЕРБ спират дебатите за Изборния кодекс, искат извинение от БСП и ДПС
В петък сутринта народните представители трябваше да продължат с обсъждането на промените в Изборния кодекс, заради което бе отменен и парламентарният контрол. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова и Красимир Велчев заявиха, че няма да вкарат промените в Изборния кодекс в пленарната зала, докато от БСП и ДПС не се извинят на ГЕРБ.

Според Фидосова и Велчев управляващата партия заслужава извинение, защото от опозицията са ги обвинили в опит да манипулират изборите, предаде Дарик.

ГЕРБ очакват още да получат покана от опозицията за среща и разговори, като председателят на правната комисия Фидосова бе категорична, че партията няма да участва повече в „този цирк и фарс“.

„Докато има такова поведение, какъв дебат? Това не са нашите текстове, за които спорим. Обвинявани сме три дни, че ние манипулираме с тези текстове“, възмути се Искра Фидосова.

Според нея Изборният кодекс е най-политическият закон и неслучайно всички изборни закони и текстове се правели не по предложение на изпълнителната власт, както са останалите законопроекти, а по предложение на парламентарни групи и народни представители.

„Затова дебатът е тук. Хората, които взeмаме решенията, – разбира се, днес сме уведомили зам.-председателя за нашето решение - сме тук в парламента. Това сме хората, ръководството на парламентарната група, което ще взема решение по тези текстове. Където решат да ни поканят, да дойдат по надлежния ред, да ни се извинят за всичките неща, които наговориха“, заяви още Фидосова.

В петък сутринта народните представители трябваше да продължат с обсъждането на промените в Изборния кодекс, заради което бе отменен и парламентарният контрол.

Едва 109 от 240 депутати се бяха събрали в пленарната зала при третата регистрация.

До патовата ситуация се стигна, след като от сутринта на два пъти нямаше кворум и след провеждане на извънреден председателски съвет депутатите отново бяха привикани със звънец в залата.

Никой от ръководството на Народното събрание – дори председателят Цецка Цачева, не пожела да даде обяснение пред медиите защо се стигна до разпускане на заседанието.

Цачева оповести от председателското си място, че следващото заседание на депутатите ще се състои на 19 декември – сряда.

В средите на опозицията се говори, че управляващите сами се блокират чрез приемане на текстове в Изборния кодекс, които опорочават предстоящите избори, и по този начин остават в изолация в политическата среда на страната.

#председател на НС #Цецка Цачева #ГЕРБ #Искра Фидосова #БСП #ДПС #Изборен кодекс #дебати #обсъждане #извинение #Красимир Велчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"