Франция призна: Кампанията срещу пушенето е провал

Франция призна: Кампанията срещу пушенето е провал
Всяка година във Франция умират по 73 000 души от болести, свързани с тютюнопушенето.
A A+ A++ A

Кампанията против тютюнопушенето във Франция е претърпяла пълен провал, обяви председателят на Сметната палата в страната Дидие Миго.

В страната всяка година умират по 73 000 души от болести, свързани с пушенето, сочи доклад на френската Сметна палата, посветен на изразходваните от бюджета средства за кампанията, предаде АФП, цитирана от БТА.

Миго посочва, че тютюнопушенето е най-разпространена причина за предотвратими смъртни случаи в страната.

По думите му забраната за пушене в обществени помещения, която е в сила от 2007 г., не е довела до намаляване на броя на пушачите.

Днес пушачите във Франция са 34 на сто от населението, срещу 35 на сто през 2000 г.

Дидие Миго прави сравнение между Франция и Великобритания, като във втората броят на никотинозависимите е намалял с 10% (от 30 на 20%) за последните 10 години.

Според него причината за това е много по-строгият контрол във Великобритания върху спазването на законите срещу пушенето на тютюн.

През 2004 г. Франция е отпуснала 300 млн. евро финансова помощ на магазините, продаващи тютюневи изделия, заради рязкото намаление на печалбата им след увеличаването на цената на цигарите, посочва още председателят на Сметната палата.

Той изтъкна, че тази сума е три пъти по-голяма от бюджетните средства, отпуснати за борбата с пушенето.

Според Миго единственият действащ метод за борба с никотиновата зависимост е по-нататъшното повишаване на цената на цигарите и оказването на помощ на онези, които искат да се откажат от този вреден навик.

#Франция #Сметната палата #пушене #Великобритания #пушачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници