Премиерът реши да вдига пенсии и заплати 2 дни преди изборите

Премиерът реши да вдига пенсии и заплати 2 дни преди изборите
Премиерът Бойко Борисов пристига с водещи фигури от ГЕРБ в международния пресцентър в НДК в нощта на изборите, окт. 23. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кабинетът възнамерява да увеличи минималната работна заплата и пенсиите през 2012 г., съобщи премиерът Бойко Борисов два дни преди втория тур на президенските и местните избори.

Според Борисов минималната работна заплата, която през септември беше увеличена от 240 лв. на 270 лв., сега ще стане 290 лв., макар че не е уточнено точно кога; за това увеличение в проектобюждета за 2012 са предвидени 25 млн. лв.

Други 250 млн. лв. ще отидат за увеличение на пенсиите, каза премиерът пред Нова ТВ.

„С 250 млн. лв. ще се увеличат пенсиите догодина, много пенсионери – малко се отразява, да са ни живи и здрави много години“, каза Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия.

„Минималната заплата ще стане 290 лв., около 25 млн. лв. ще ни струва това“, посочи премиерът.

„В условията на тази криза вдигнахме вдовишките пенсии. С толкова е заложено да се вдигнат и всички пенсии догодина и можем да го заложим в бюджета“, заяви Борисов.

„Бюджетите се правят не за една, а за две години напред. Трябва да спестим 1,6 млрд. лв. – като харчим тази година, трябва да спестяваме от харчовете“, каза Борисов.

Трябва да приготвим 300 млн. лв. за мотрисите. 24 млн. лв. са заложени в бюджета, за да платим за „Водното огледало“ на Доган, каза още той и допълни: „Те са си го открили, но не са го платили – 82 милиона. Вашите зрители не могат да си обяснят колко нагли схеми са направили."

Той разказа как са купени хеликоптерите за гранична  полиция от предишните управляващи: „Правят залог в една френска банка – плащат една част авансово, а другите – банката директно бърка в бюджета и взема. Банката има право директно да вземе парите от бюджета".

"Не бих ли давал с удоволствие на БАН, на който поиска", попита реторично премиерът и отговори, че  "когато ги даваш по този начин, резултатите са като тези в Европа".

"Ние сме дисциплинирана нация, милеем за децата си, а тези, които правят дефицит, децата им го плащат след това", каза Борисов. Завърши с думите: "Следващите поколения ще кажат "благодаря Бойко или Бате Бойко, че си успял да устискаш тогава, та сега да живеем в средноевропейска държава."

"Следващите поколения ще кажат: "благодаря, Бойко - или Бате Бойко, че си успял да устискаш тогава, та сега да живеем в средноевропейска държава", обобщи премиерът.

Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество, в който освен представителите на изпълнителната власт влизат още и работодателските организации и профсъюзите, предстои да обсъди проектобюджета, който след това да получи одобрение в Народното събрание, за да влезе в сила.

#Бойко Борисов #министър-председател на България #министър-председател #минимална работна заплата #пенсии #пенсионери #ГЕРБ #президентски избори #местни избори #избори #избори 2011 #бюджет 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »