ДКЕВР прие: Природният газ поевтинява с 9.3%

ДКЕВР прие: Природният газ поевтинява с 9.3%
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С 9.83% ще бъде намалена цената на природния газ за следващото тримесечие, е записано в доклад, приет на закрито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Следващата седмица ще се проведе откритото заседание, на което ще се обсъди докладът на работната група, обясни председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев на заседание на парламентарната анкетна комисия за корупция по високите етажи на властта, предаде БГНЕС.

„Постигнатите по-ниски цени за внос на природния газ ще се отразят на всички ползващи природен газ, както тези, които го ползват пряко, така и на абонатите на топлофикационните дружества", коментира той.

Председателят на регулатора изрази надежда цената на синьото гориво и цените на топлофикационните услуги в страната и през следващите сезони да намаляват, макар и с по-бавни темпове.

Има вероятност от 1 юли следващата година да намалее цената на електроенергията, продавана на НЕК от ТЕЦ „AES Гълъбово" и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3" и по този начин да се облекчи цената на електроенергията като цяло, обясни Семерджиев.

По думите му от ДКЕВР почти са готови за започване на регулаторен одит на трите ТЕЦ-а – ТЕЦ „AES Гълъбово", ТЕЦ „Мини Марица Изток 2" и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3".

Семерджиев уточни, че именно докладът ще се използва за оптимизиране на разходите на централите и съответно за намаляване на цената на електроенергията.

Той обясни, че и трите централи използват варовик за сероочистката и това се отразява на крайната цена на продаваната електроенергия.

Относителният дял на цената на варовика в цената на електроенергията е най-нисък за „Мини Марица Изток 2", която не работи по дългосрочни договори за доставка на варовик.

Останалите две централи имат дългосрочни договори за доставка на варовик от „Каолин", сключени още през 2001 година и при тях относителният дял на цената на варовика в цената на тока е приблизително 8.9%.

„ДКЕВР има възможност да поиска изменение на механизмите за ценообразуване при положение, че се установи противоречие с правото на ЕС. В ЕС няма централи с дългосрочни договори на изкупуване. Проблемът с дългосрочните договори за изкупуване не е само в България, такъв проблем имаше в Полша и Унгария", подчерта Ангел Семерджиев.

Председателят на държавния регулатор съобщи, че към 30 септември инсталираните ВЕИ мощности са общо 1787 мегавата.

От тях вятърните електроцентрали са общо 684 мегавата, а фотоволтаичните централи са общо 862 мегавата. Електроцентралите, използващи биогориво са общо 41 мегавата.

#Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #природен газ #Ангел Семерджиев #председател на ДКЕВР #НЕК #ЕС #ВЕИ #България #Полша #Унгария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници