Sofia Aiport Center с две отличия от „Сграда на годината"

A A+ A++ A

Изграденият от Tishman International бизнес парк Sofia Airport Center (SAC) получи 2 награди на единадесетото издание на Националния конкурс „Сграда на годината", който се провежда под егидата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

SAC, който е първият бизнес проект в България, сертифициран по LEED, бе отличен с награди в категориите „Обществени сгради с бизнес предназначение" и „Зелени сгради".

„Радваме се, че Sofia Airport Center получи признание в конкурса чрез тези престижни награди", каза Алан Д. Леви, президент на базираната в Лос Анджелис Tishman International, компанията, която притежава, развива и управлява SAC. „Вярваме, че нашият проект ще служи като пример за бъдещите бизнес проекти в България".

„Ние видяхме потенциала на българския пазар преди много години. Горд съм, че постигнахме успехи не само в реализирането на собствения си проект, но успяхме да привлечем в България и други международни компании, които станаха наши наематели", каза Джулиан Едуардс, изпълнителен директор за Европа на Tishman International.

Наградите бях връчени на церемония, на която присъстваха представители на водещи компании и институции, свързани с изграждането на най-модерните сгради и градски проекти в цяла България.

Една от ключовите предпоставки за постигането на този успех беше изборът на подизпълнители и партньори, участващи в изграждането на офис сграда А2. Компанията Siemens взе участие основно в изграждането на модерна автоматизирана система за управление на сградата (BMS система). Уникалната по рода си климатична и вентилационна VAV система се управлява от BMS, която осъществява цялостен контрол върху средата и потреблението на енергия. Интелигентната система за сграден мениджмънт на Siemens, която отговаря на международните стандарти LEED и BREAM, прави Sofia Airport Center един от енергийно най-ефективните бизнес комплекси както в страната ни, така и в цяла Източна Европа.

„За всяка сграда е от изключително значение постигането на оптимален комфорт с минимални разходи за енергия, което е основен показател за степента на енергийна ефективност на сградата", заяви инж. Пламен Павлов, проектов ръководител на направление „Сградни технологии" в Siemens България.

„Прецизното и икономично използване на енергия е основното предимство при внедряване на подобна система. За Sofia Airport Center използваните функции на BMS системата предлагат най-висок клас А+ на енергийна ефективност и възвръщаемост на инвестициите за системата в краткосрочен план", допълни инж. Павлов.

SAC се състои от 180 000 кв.м офиси клас А и 30 000 кв.м логистични площи, оборудвани с последно поколение системи за сигурност и безопасност. Бъдещите планове предвиждат висококачествен хотел със 175 стаи, със съоръжения за отдих, хранене и конференции, както и допълнителни логистични площи.

Към момента „Тишман Интернешънъл Къмпанис" (Tishman International Companies) развива дейност в Съединените щати, Великобритания и Централна и Източна Европа, включително България, Унгария, Чехия, Словакия и Румъния. Фирмата е специализирана в придобиване, развитие, управление и финансиране на търговски недвижими имоти. „Тишман" е консултант и партньор в смесени дружества заедно с водещи световни институции и частни инвеститори и наскоро бе избрана от британски фонд да предоставя услуги по управлението на активите и развитието на портфейл от 12 апартамента и студиа в Румъния, Унгария и Словакия.

През 1986 година „Тишман Интернешънъл" отвори европейски офис в Лондон, Англия. Оттогава компанията е разработила и управлява над шест милиона кв.м първокласни офис и търговски площи на територията на Обединеното кралство. В допълнение, „Тишман" осигурява придобиването и управлението на милиони кв.м първокласни недвижими имоти в Европа, сред които няколко големи центрове за хранителни стоки в Чехия, за международна компания.

Списъкът с клиенти и партньори на „Тишман" включва Metropolitan Life (Метрополитън Лайф), New York Life (Ню Йорк Лайф), Teachers Insurance (Тийчърс Иншуърънс), Bank of America (Банк ъф Америка), Grosvenor International (Кросвенър Интернешънъл), Citibank (Ситибанк), American Express (Американ Експрес), Fidelity Investments (Фиделити Инвестмънтс), Lend Lease (Ленд Лийс), HVB Real Estate (Ейч Ви Би Истейт) и редица други.

Siemens направление Сградни технологии (Цуг, Швейцария) е водещ световен доставчик на надеждни и енергийно ефективни решения и продукти за сгради ("Зелени сгради") и сградна инфраструктура. Като системен интегратор и доставчик на продукти и услуги, направление Сградни технологии предлага системи за контрол (отопление, вентилация, климатизация, осветление, щори и много други), ОВК продукти, системи за пожарна безопасност и сигурност на сградите.

#Sofia Airport Center #SAC #Tishman International #Сименс #бизнес парк #логистичен център #Пламен Павлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »