Първанов: Трябва да си далеч от България, за да останеш привърженик на ГЕРБ!

Първанов: Трябва да си далеч от България, за да останеш привърженик на ГЕРБ!
Според президента изказването на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че ролята на президента в само протоколна, е „нахално и обидно“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Човек трябва да живее много далеч от България, за да остане привърженик на ГЕРБ, заяви президентът Георги Първанов (2001-2012 г.).

Така експрезидентът коментира в интервю за вестник „Труд“ изказването, че американският държавен глава Барак Обама би гласувал за Бойко Борисов, ако беше в България.

Изявлението беше цитирано от външния министър Николай Младенов след срещата на Борисов с Обама в началото на декември.

Според Първанов изнасянето на тази информация е „дипломатически гаф“ на Младенов, като прибави, че подобно твърдение на Обама може да се тълкува като намеса във вътрешната политика на България.

В отговор на въпрос дали посещението на Борисов в САЩ е успех, Георги Първанов каза, че и предните трима премиери са получавали поощрения във Вашингтон.

По неговите думи разгласените  оценки не са новост, тъй като България е била определена като лидер на Балканите още през 2005 г., по време на неговата визита в САЩ.

Държавният глава също не подмина коментара на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че ролята на президента в само протоколна. Според него изказването е „нахално и обидно“.

Според Първанов наследникът му и настоящ президент Росен Плевнелиев е бил укорим с бламирането на съдия Венета Марковска, заради което тя не можа да положи клетва в Конституционния съд.

По думите на Първанов с напускането на церемонията Плевнелиев е извадил управляващите от една деликатна ситуация, заради което те трябва „да му целуват ръцете, а не да го ругаят“.

Той отрече слуховете, че има договорка с лидера на БСП Сергей Станишев да си поделят властта - Станишев да бъде преизбран начело на левицата, а след спечелване на изборите Първанов да бъде издигнат за премиер.

„Няма такъв разговор. Не сме си разпределяли никакви постове!“, казва той.

#Президент на България #Георги Първанов #Президент на САЩ #Барак Обама #министър на външните работи #избори #ГЕРБ #България #Николай Младенов #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #Росен Плевнелиев #КС #Венета Марковска #БСП #Сергей Станишев #Бойко Борисов #министър-председател #премиер #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"