ЕЦБ ще надзирава банките в Еврозоната от 2014г.

ЕЦБ ще надзирава банките в Еврозоната от 2014г.
За задвижване на решението е нужно и одобрението на държавните и правителствени лидери на всички страни-членки на ЕС, които се събират в четвъртък и петък. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

След 14 часа преговори финансовите министри от Европейския съюз се договориха от 2014г Европейската централна банка (ЕЦБ) да надзирава банките в Еврозоната.

Поне 150 големи банки ще бъдат следени директно, а при по-малките проверките ще започват при първите признаци за проблем, пише „Дневник“.

Новото задължение на ЕЦБ е първата стъпка в новата фаза на задълбочена интеграция и стабилизиране на еврото след дългите преговори.

„Това е първата голяма стъпка към създаване на банков съюз. ЕЦБ ще играе основната роля, в това няма никакво съмнение“, заяви след срещата в Брюксел еврокомисарят Мишел Барние.

Следващата важна стъпка е изграждането на единна система за спасяване или ликвидиране на закъсали банки.

Министрите се договориха новата система за банков надзор да бъде консултирана с Европейския парламент, за да започне от 1 март 2014 г.

Първоначално Великобритания отказваше ЕЦБ да надзирава дейността в лондонското Сити и настояваше за промяна в системата за гласуване, когато регулаторите от ЕС се събират да изготвят закони на ЕС като например за определяне на това колко капитал ще бъдат задължени банките да поддържат като буфер.

Лондон имаше тревоги, че регулаторите, срещащи се в рамките на Европейската банкова институция (EBA), ще налагат позициите на държавите от Еврозоната.

Впоследствие обаче се стигна до компромиса да има двойна система за гласуване - една за страните от банковия съюз и една за тези извън него, преди да се вземе окончателно решение за регулации в ЕС.

Споровете между двете групи пък  ще се уреждат от комисия на Европейската банкова институция.

Германия, която също имаше сериозни възражения срещу това да се дават правомощия за следене на всички банки, отстъпи срещу възможност властта на Управителния съвет на ЕЦБ да бъде балансирана от посредническа комисия между институцията във Франкфурт и националния банков надзор.

Ръководен комитет ще насочва дейността на надзора, който пък ще отговаря пред Управителния съвет на ЕЦБ.

Берлин също така настоя по-малките спестовни и кооперативни банки в германските провинции да са извън директния обсег на ЕЦБ.

Сделката предвижда пряк надзор от ЕЦБ за банки с активи от поне 30 млрд. евро или над 20% от БВП на страните, в които са регистрирани.

Ще се следят трите най-големи банки във всяка страна от Еврозоната, а за по-малките, които са оа около 6000, ще се грижат националните банкови надзорни институции. ЕЦБ ще се намесва, само ако възникнат проблеми, които заплашват стабилността на еврото.

Страните, които не са част от Еврозоната, също могат да се включат в тази схема, но засега никоя не е изявила такова желание.

Все още обаче има възможност решението бъде отложено, ако ЕЦБ има нужда от още малко време. За задвижване на решението е нужно и одобрението на държавните и правителствени лидери на всички страни-членки на ЕС, които се събират в четвъртък и петък.

Третият и окончателен стълб на банковия съюз трябва да бъде комбинираната схема за защита на банковите депозити и предотвратяване на паническо изтегляне на средства от закъсала банка.

Засега политическа подкрепа за тази идея е малка и тя едва ли ще се осъществи скоро.

#Европейска централна банка #ЕЦБ #банки #Германия #Великобритания #евро #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »