Работниците и управата на ВМЗ – Сопот, започнаха преговори

Работниците и управата на ВМЗ – Сопот, започнаха преговори
Служителите на предприятието настояват и за среща с правителството и държавата, която е 100-процентов собственик на ВМЗ, да не ги кара да мизерстват. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Директорът на Вазовските машиностроителни заводи в Сопот Иван Стоенчев е поканил синдикатите на разговор.

Стоенчев е обяснил, че евентуално може да се изплати по една заплата на служителите, предаде БГНЕС.

От КТ „Подкрепа“ обаче бяха категорични още преди да влязат за преговори, че няма да се съгласят хората да получат само по една заплата.

По думите на синдиката хората стоят бедни и гладни по улиците на Сопот, ходят да се молят по магазините за хляб на версия и за лекарства в аптеките.

Павел Иванов, който работи в цеха в село Иганово, сподели, че работниците са били заплашвани с уволнение, ако започнат протест.

В Иганово работят около 1000 души, от които само 50 са излезли на протест. Работникът допълни, че началник-цеховете дори не ги пускат в цеховете, за да се стоплят, защото били стачници.

По думите на Иванов хората се страхуват за работните си места, въпреки че не получават заплатите си, но такъв натиск не е имало.

След многобройни протести през изминалите месеци бе взето решение заплатите на служителите да бъдат изплатени, с което стачките бяха прекратени.

На 20 ноември представителите на работниците  подписаха споразумение със собственика на ВМЗ, според което до края на месеца трябваше да бъдат изплатени полагащият се аванс за октомври и остатъкът от заплатата за септември.

До 30 ноември обаче хората получиха само по 60 лв. от заплатата си за месец септември.

Служителите на предприятието настояват и за среща с правителството и държавата, която е 100-процентов собственик на ВМЗ, да не ги кара да мизерстват.

Обединеният стачен комитет и синдикалните ръководства на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в дружеството са категорични, че стачните действия ще продължат до изплащане на всички дължими суми на служителите.

На 5 ноември пък стана ясно, че единствено фирмата „Емко“ ЕООД има шанс да купи ВМЗ - Сопот, тъй като двама от тримата участници, които да подали документи в Агенцията по приватизация, не отговарят на условията на стратегията за раздържавяване на дружеството и отпадат от по-нататъшно участие.

#възнаграждения #заплати #стачка #протест #работници #служители #ВМЗ-Сопот #Иван Стоенчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"