ГЕРБ и БСП в Кърджали искат оставката на председателя на ОС

A A+ A++ A

Общинските съветници от БСП и ГЕРБ в Кърджали искат отстраняването на председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа.

Недоволството на опозицията в общинския съвет избухна след скандално проваленото тържество по случай 100-годишнината от освобождението на Кърджали, чествано през октомври.

Тогава от ДПС се обявиха срещу удостояването на генерал Васил Делов, освободител на града пред 1912 г., с посмъртното звание „Почетен гражданин“.

Не е ясно обаче дали искането на БСП за оставката на Мустафа ще фигурира в дневния ред, тъй като е било внесено официално във вторник следобед, предаде БГНЕС.

Три дни преди честванията в града Мустафа съобщи на общинските съветници в Кърджали за подписката на 340 души, с която те настояваха точно на тази годишнина почетното звание да не бъде присъждано.

Тогава стана известна и провокативната декларация на изселническото дружество в Одрин, съдържаща предупреждения към „общинските съветници турци“ за неизбежна отговорност, ако подкрепят номинацията на генерала.

Ден след скандала с провалената номинация на генерал Делов лидерът на БСП в Кърджали Милко Багдасаров внесе официално питане до председателя на общинския съвет, с което настоя за подробности около подписката и одринската декларация.

До този момент обаче Мустафа не е дал отговор, коментираха от опозицията.

От местните организации на ГЕРБ и БСП са единодушни, че общинският съвет в Кърджали има нужда от друг председател, който да не отказва диалог с опозицията и да не налага силово решенията, взети от абсолютното мнозинство на ДПС.

Според зам.-областния лидер на БСП и общински съветник Милан Миланов работата на бившия зам.-министър на вътрешните работи провокира напрежение, често с етническа насоченост.

Председателят на ГЕРБ в Кърджали Илия Илиев пък заяви, че групата му от девет съветници ще влезе в залата и ще остане само ако точката за оставката на Мустафа влезе в дневния ред на сесията. Това плануват и от БСП.

Ако обаче отстраняването на Мустафа не бъде подложено на дебат, опозицията ще настоява за извънредна сесия по този повод.

Очаква се в началото на редовното заседание партиите от опозицията да обявят исканията си за отстраняването на Мустафа от поста в декларации. Гласовете на двете групи обаче няма да бъдат достатъчни, за да преборят мнозинството на ДПС, затова те разчитат на противниците на движението в съвета.

#Васил Делов #оставка #общински съвет #Кърджали #ДПС #ГЕРБ #БСП #Илия Илиев #Милан Миланов #Раиф Мустафа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"