Организират контрапротест срещу връщането на пушенето с ходене назад

Организират контрапротест срещу връщането на пушенето с ходене назад
Девет организации вече са внесли писма в парламента, с които се възмущават от възможността за нова промяна в Закона за здравето.Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Контрапротест организират привържениците на пълната забрана за пушене на обществени места, съобщиха организаторите от Гражданска инициатива „България без дим".

В 14.00 часа на площад „Княз Александър I" те ще ходят демонстративно назад под прозорците на Здравната комисия, предаде БГНЕС.

Различни организации ще се съберат, за да подкрепят здравето на хората в България, преди Комисията да обсъди внесените от независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов предложения.

Двамата са вносители на промяната в закона за здравето, с която се връща старият режим за пушене в заведенията с места за пушачи и непушачи.

„Призоваваме отмяната на тоталната забрана за пушене да бъде гледана и на първо, и на второ четене още преди излизането на парламента в коледна ваканция. Нека дадем глътка въздух на ресторантьорите в България, нека дадем хубав коледен и новогодишен подарък на всички заети в бранша българи, които сега живеят в несигурност относно доходите и работата си", каза в сряда Гумнеров.

Независимият депутат и колегите му от коалицията „Не на Европейския съюз" се надяват „на здравия разум на всички в парламента".

Той допълни, че коалицията винаги са заставали зад мнението, че тютюнопушенето е вредно и че този порок трябва да бъде преборен. Затова от „Не на Европейския съюз" ще предложат създаването на специален фонд за превенция и борба с тютюнопушенето, подчерта Иванов.

Девет организации вече са внесли писма в парламента, с които се възмущават от възможността за нова промяна в Закона за здравето.

„Ние усетихме ползата от това да не се пуши в заведенията. Дишаме свободно, не миришем, заведенията с добро обслужване са пълни и в тях не се пуши. Искаме това да продължи", посочиха протестиращите.

#„България без дим" #контрапротест #депутати #Кирил Гумнеров #Стоян Иванов #независими депутати #Парламент #забрана #тютюнопушене #фонд #коалиция #„Не на Европейския съюз" #акциз #пушене #цигари #заведения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино