Пилешко, телешко или пуешко? Определиха най-здравословното месо

Пилешко, телешко или пуешко? Определиха най-здравословното месо

Freepik

A A+ A++ A

В борбата за титлата най-здравословен вид месо най-често се състезават пилешкото, телешкото и пуешкото. Всяка от тези храни има своите предимства, но експертите наскоро посочиха месото, което има най-добри хранителни ползи и най-малко отрицателни ефекти върху здравето.

Кое месо е най-здравословно?

Диетолозите казват, че пуешкото е най-здравословният вид месо за повечето хора. Съдържа голямо количество протеин, който е градивният материал за клетките на нашето тяло, и има ниско ниво на мазнини в сравнение с други видове. Пуйката е богата и на витамини от група B (B3, B6, B12), които имат положителен ефект върху нервната система и метаболизма, както и на цинк и селен – микроелементи, които поддържат имунната система.

Защо пуешкото е по-добро?

  • Ниско съдържание на мазнини : пуешкото месо съдържа само около 1 g наситени мазнини на 100 g пуешко месо.
  • Високо съдържание на протеин : 28 g протеин на 100 g продукт – идеален за тези, които искат да укрепят мускулите или да поддържат тегло.
  • Намален риск от алергии : Турция се счита за хипоалергенна, така че често се включва в диетата на деца и хора с чувствително храносмилане.

Здравословно ли е пилето?

Пилето също е добър избор, особено пилешкото филе. Има само малко повече мазнини от пуешкото, но не е толкова богато на витамини и минерали. Въпреки това си струва да запомните, че пилешкото месо може да съдържа остатъци от антибиотици, ако птиците са били отглеждани в неподходящи условия.



#месо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Подкрепяте ли влизането на България в еврозоната?