
В борбата за титлата най-здравословен вид месо най-често се състезават пилешкото, телешкото и пуешкото. Всяка от тези храни има своите предимства, но експертите наскоро посочиха месото, което има най-добри хранителни ползи и най-малко отрицателни ефекти върху здравето.
Кое месо е най-здравословно?
Диетолозите казват, че пуешкото е най-здравословният вид месо за повечето хора. Съдържа голямо количество протеин, който е градивният материал за клетките на нашето тяло, и има ниско ниво на мазнини в сравнение с други видове. Пуйката е богата и на витамини от група B (B3, B6, B12), които имат положителен ефект върху нервната система и метаболизма, както и на цинк и селен – микроелементи, които поддържат имунната система.
Защо пуешкото е по-добро?
- Ниско съдържание на мазнини : пуешкото месо съдържа само около 1 g наситени мазнини на 100 g пуешко месо.
- Високо съдържание на протеин : 28 g протеин на 100 g продукт – идеален за тези, които искат да укрепят мускулите или да поддържат тегло.
- Намален риск от алергии : Турция се счита за хипоалергенна, така че често се включва в диетата на деца и хора с чувствително храносмилане.
Здравословно ли е пилето?
Пилето също е добър избор, особено пилешкото филе. Има само малко повече мазнини от пуешкото, но не е толкова богато на витамини и минерали. Въпреки това си струва да запомните, че пилешкото месо може да съдържа остатъци от антибиотици, ако птиците са били отглеждани в неподходящи условия.
Още по темата:
- » Ето къде най-правилно да размразявате месото
- » Диетолог назова месото, с което се забавя стареенето
- » Измами с месото: Как да разпознаем качественото месо
Коментирай
