Независими депутати искат НС да обсъди отмяна на забраната за пушене преди Коледа

Кирил Гумнеров (на снимката) и Стоян Ивановот коалицията „Не на Европейския съюз“ се надяват „на здравия разум на всички в парламента“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Следващата седмица да бъде обсъдена и гласувана окончателно в парламента отмяната на тоталната забрана за пушене на закрито, настояват независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов.

Двамата са вносители на промяната в закона за здравето, с която се връща старият режим за пушене в заведенията с места за пушачи и непушачи, информира Дарик.

Гумнеров поиска проектът за промени, с които се отменя пълната забрана за пушене, да бъде включен в парламентарната програма за идната седмица.

„Призоваваме отмяната на тоталната забрана за пушене да бъде гледана и на първо, и на второ четене още преди излизането на парламента в коледна ваканция. Нека дадем глътка въздух на ресторантьорите в България, нека дадем хубав коледен и новогодишен подарък на всички заети в бранша българи, които сега живеят в несигурност относно доходите и работата си“, каза Гумнеров.

Независимият депутат и колегите му от коалицията „Не на Европейския съюз“ се надяват „на здравия разум на всички в парламента“.

Той допълни, че коалицията винаги са заставали зад мнението, че тютюнопушенето е вредно и че този порок трябва да бъде преборен. Затова от „Не на Европейския съюз“ ще предложат създаването на специален фонд за превенция и борба с тютюнопушенето, подчерта Иванов.

Във фонда се предвижда първоначално да постъпват 5%, а впоследствие 10% от приходите от акцизи върху цигарите в България. Според Иванов първоначалната сума ще бъде от между 80-100 млн. лв, а впоследствие 200 млн. лв. годишно.

„Този фонд ще работи публично и прозрачно при много ясни правила и ще финансира кампании срещу тютюнопушенето, както и ще създава стимули сред рестораньорския бизнес за повече заведения за непушачи“, посочи Иванов.

Депутати от мнозинството, които подкрепят отпадането на тоталната забрана, вече обявиха, че най-вероятно измененията ще бъдат одобрени на първо четене в залата.

В неделя премиерът Бойко Борисов каза, че щом темата е толкова важна, тя трябва да се дискутира отново. Депутатите от здравната комисия от ГЕРБ нееднократно се обявиха срещу отмяната й, но последната дума имат народните представители в залата.

#депутати #Кирил Гумнеров #Стоян Иванов #независими депутати #Парламент #забрана #тютюнопушене #фонд #коалиция #„Не на Европейския съюз" #акциз #пушене #цигари #заведения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »