Протестиращи: „Шистов газ – изборът е него или нас!“

Протестиращи: „Шистов газ – изборът е него или нас!“
Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Пореден протест се проведе в София срещу добива на шистов газ чрез технологията хидрофракинг.

За втори ден недоволните граждани издигнаха своите послания пред хотел „Шератон“, където от по инициатива на Българския енергиен форум и под патронажа на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се провежда конференцията „Енергийно развитие в променящия се свят – стратегии, предизвикателства, възможности“.

По време на форума се дебатира и темата за добива и проучвания на шистов газ, предаде БГНЕС.

България не бива да отстъпва от позицията си за добив на шистов газ в Добруджа, категорични са протестиращите.

В сряда те бяха издигнали лозунгите: „Шистовият газ – изборът е него или нас!“, „За чиста вода, за здрава земя, за България“, „Парламентаристи, спрете фракинга на шисти“ и „България срещу фракинга“.

Гражданите продължават да бъдат притеснени от действията на „Шеврон“ в България, като посочват, че според тях именно американската компания спонсорира провеждането на конференцията под патронажа на енергийния министър.

„Протестираме за пореден път, защото мнението на гражданите за пореден път е игнорирано. Свидетели сме на една манипулация и участие в една лобистка кампания на хора, които са на високи позиции във властта. Хората казват, че наистина сме евтина държава, щом за два обяда „Шеврон“ си купи един министър, един зам.-министър, двама председатели на парламентарни комисии и няколко депутати. Искаме да попитаме какво търсят те на форум, който е лобистки и едностранчив“, коментира една от организаторите на протеста Мариана Христова.

Тя припомни, че Европейският парламент прие резолюция тази есен, с която потвърди още веднъж всички причини, поради които гражданите в България искали налагането на спешна забрана върху технологията хидрофракинг в страната.

Христова е убедена, че няма основания да се иска отпадане на законовата забрана за провеждането на проучванията на шистов газ чрез технологията хидрофракинг.

„Лавинообразно растат информациите за всякакви замърсявания, отравяния и здравни проблеми на хората, които живеят в районите на фракинг в САЩ“, каза още тя.

#София #шистов газ #Шеврон #Българския енергиен форум #Делян Добрев #министър на икономиката и енергетиката #Добруджа #хидрофракинг #Мариана Христова #Европейският парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"