Обвързаха детските надбавки с посещението на предучилищна

Обвързаха детските надбавки с посещението на предучилищна
Финансови санкции предвижда законът за родителите, които не са изпратили децата си в подготвителна група. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да се обвържат семейните помощи за деца с посещението на подготвителните групи за предучилищна подготовка, предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца.

Поправките в закона бяха внесени от левицата и бяха одобрени на първо четене от парламента в сряда, предаде Дарик.

Досега получаването на детските надбавки беше обвързано със системното посещение на училище.

През 2010 г. парламентът прие промени в Закона за народната просвета, с които предучилищната подготовка на децата на пет години също стана задължителна.

Тогава депутатите дадоха две години гратисен период, който изтича тази година, за да може общините да подготвят необходимата материална база в училищата.

Финансови санкции предвижда законът за родителите, които не са изпратили децата си в подготвителна група.

Предложението на депутатите от лявата опозиция е задължителното посещение на предучилищните групи за петгодишните също да залегне в закона за помощите за деца.

В мотивите си те посочват, че обвързването на детските надбавки със задължителното посещение на предучилищните групи ще стимулира родителите на деца от маргинализираните групи да ги пращат на занятия, а от друга страна – ще намали изразходвания ресурс за детски надбавки, тъй като ще се спират помощите за родителите, които не изпращат децата си на училище.

„Имаме доста сериозни проблеми с голяма част от децата от ромския етнос, които не само са с изключително нисък образователен ценз, но голяма част от тях дори не посещават училище“, заяви депутатът от Коалиция за България и бивш социален министър Емилия Масларова.

Народният представител от ГЕРБ Катя Колева от ГЕРБ посочи, че нейната парламентарна група ще подкрепи внесените промени в закона за социалните помощи.

„Смятаме, че това е продължение и част от политиката на ГЕРБ по отношение на децата. Също така е свързано и с предстоящото гласуване на Закона за предучилищното и училищно възпитание с цел тези деца да не отпадат от задължителната подготовка, а да бъдат обхванати още от тази си възраст в образователната система“, обясни Колева.

Хасан Адемов от ДПС е на мнение, че трябва задължително да бъде записано в текста на закона или в подзаконов нормативен акт, че когато децата нямат възможност да посещават предучилищните форми, детските градини и училищата по причина на това, че няма достатъчно места – проблем, характерен за по-големите градове, тогава не бива родителите да бъдат лишавани от месечните помощи за деца.

Според резултатите от последните проучвания на образователното равнище на българските деца, които бяха оповестени в парламента, 20% от децата от маргинализираните групи прекъсват образованието си и не могат да завършат осми клас, а други около 20 на сто въобще не попадат в мрежата на образованието.

#училище #детски надбавки #Закона за народната просвета #детски градини #предучилищна подготовка #Емилия Масларова #Коалиция за България #Катя Колева #ГЕРБ #Хасан Адемов #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »