Българчетата затлъстяват, пият алкохол и остават без знания още в 4. клас

Българчетата затлъстяват, пият алкохол и остават без знания още в 4. клас
От Министерството на образованието засега не коментират изследването. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Знанията на българските ученици вече се сриват още в началното училище, а не в прогимназията, както беше досега, сочат последните проучвания.

Освен деградацията в представянето в училище на децата наблюдава се такава и в тяхното физическо състояние – българските ученици се хранят нездравословно, не спортуват и затлъстяват.

Доказателство за рязкото влошаване на качеството на българското образование са резултатите от авторитетното международно изследване на уменията за четене на 10-годишните PIRLS 2011., пише в. „Сега“.

От 2006 г. досега българчетата падат с цели 12 места в проучването – от 10-о на 22-ро място (от 49 държави и региона), и вече не са част от световния елит по четивна грамотност.

Българските четвъртокласници са постигнали резултат от 532 т., което все пак е над средното за участниците в изследването – 500 т.

От Министерството на образованието засега не коментират изследването.

Световните лидери са Хонконг (571 т.), Русия и Финландия (568 т.) и Сингапур (567 т.).

Близко до това на българчетата е представянето на учениците в Словакия (535 т.), Нова Зеландия (531 т.) и Словения (530 т.).

След България се нареждат държави като Австрия, Франция, Испания, Норвегия, Белгия (френската общност). На дъното са Мароко (310 т.) и Оман (391 т.).

Румъния върви в обратна на българската посока и от 489 т. през 2006 г., през 2011 г. постига среден резултат от 502 т.

България отстъпва сериозно и по дял на учениците, които са постигнали най-високи резултати.

Групата на българските ученици, които са достигнали 625 т., е 11%, докато средният процент за държавите, участващи в PIRLS, е 8%.

През 2006 г. обаче отличниците са били 16% от извадката.

Според стандартите на PIRLS учениците с високи резултати могат да четат, разбират и интерпретират сравнително сложна информация в разкази и статии от 800 до 1000 думи.

В Сингапур делът на такива деца е почти 24%, следвани от връстниците им в Русия, Северна Ирландия, Финландия, Англия, Хонконг, САЩ, Ирландия и Израел – делът на отличниците в тези държави варира от 15 до 19%.

Другият много сериозен проблем на българските ученици е масовото им затлъстяване.

Нездравословното хранене в училище води до увеличаване броя на децата, които страдат от затлъстяване, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирани от БНР.

Задълбочава се и проблемът с ранната и честата консумация на алкохол и енергийни напитки.

Голям е броят на децата от първи до четвърти клас, които си купуват енергийни напитки пет пъти седмично.

Данните на центъра показват още, че децата не предпочитат да хапват пълнозърнест хляб.

Около 57% от учениците го консумират веднъж седмично, рибата също не се включва в менюто на децата.

28% от анкетираните деца консумират ежедневно и повече от един път на ден пържени картофки, чипс, захарни, шоколадови, сладкарски изделия.

„Затлъстяването при момиченцата в България ги поставя на второ място всъщност, а на трето място сме по отношение на затлъстяването при момченцата на 7 години. Пред нас са Португалия и Словения, Швеция е на последно място. 60% от децата с наднормено тегло преди пубертета специално вече са в риск и ще бъдат с наднормено тегло и в ранна зрялост“, коментира пред БНР проф. д-р Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.

#българчета #училище #затлъстяване #ученици #България #Министерството на образованието #Хонконг #Русия #Финландия #Сингапур #Словакия #Нова Зеландия #Словения #Австрия #Франция #Испания #Норвегия #Белгия #Мароко #Оман #Румъния #САЩ #Северна Ирландия #Англия #Израел #Португалия #Националния център по обществено здраве и анализи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »