Болна лекарка от левкемия съди здравното министерство

Болна лекарка от левкемия съди здравното министерство
Според д-р Методиева и Центъра за защита правата в здравеопазването, Комисията за лечение в чужбина неправомерно е отказала да финансира необходимата животоспасяваща трансплантация на костен мозък, от която се нуждае болната жена. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Психиатърът д-р Нина Методиева, която е болна от левкемия, съди здравното министерство заради отказано лечение в чужбина.

Делото ще се гледа от Административния съд на 13 декември, а защитата на жената е поета от Центъра за защита правата в здравеопазването, информира БНР.

Според д-р Методиева и Центъра, Комисията за лечение в чужбина неправомерно е отказала да финансира необходимата животоспасяваща трансплантация на костен мозък, от която се нуждае болната жена.

След диагностициране на тежка и рядка форма на левкемия в края на 2011 г. гръцки специалисти препоръчали на Методиева веднага да пристъпи към трансплантация на стволови клетки.

Близките й подали документи в Комисията за лечение в чужбина, от която се очаквало спешно да отпусне 70 хил. евро, колкото е офертата за трансплантацията на д-р Методиева.

Малко след това на заседание на профилната комисия  единодушно е било решено финансирането да бъде разрешено, но по искане на председателя на комисията д-р Лучия Добрева обаче е било изготвено второ становище от доц. Иван Гигов, хематолог във Воемнномедицинска академия, в което се препоръчва отказ за финансиране, тъй като такива костномозъчни трансплантации се правели рутинно в две клиники в България.

След проверка в ИАТ станало ясно, че костномозъчна трансплантация, от каквато има нужда д-р Методиева, не се извършват в страната.

До края на годината Гигов е в чужбина, а Добрева е отказала да коментира случая, докато делото не приключи.

#лекар #левкимия #Психиатър #Министерство на здравеопазването #лечение #трансплантация #стволови клетки #финансиране #ВМА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"