Семерджиев прогнозира до 7.5% по-евтино парно

Семерджиев прогнозира до 7.5% по-евтино парно
Очакванията на енергийния регулатора са, че някои от топлофикациите ще имат намаление на цената на услугата, близко до новата цена на газа, заради особеностите на тяхната технология. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Между 3 и 7.5% ще поевтинеят парното и топлата вода от януари, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

По-рано във вторник Семерджиев заяви, че природният газ ще бъде по-евтин от исканите 9.3 на сто от „Булгаргаз“, а цените на парното и топлата вода в повечето градове ще намалеят с приблизително същия процент.

В столицата цените на парното и топлата вода ще са със 7% по-ниски, заяви Семерджиев, добавяйки, че всички топлофикационни дружества работят по определени икономически модели, предаде Дарик.

Семерджиев обясни, че намалението на цената ще бъде служебно, тоест в техните икономически модели ще се промени само един параметър – цената на природния газ.

„Резултатът, който ще се получи, е абсолютно обективен и няма как да не се влияе, това ще бъде цената на топлинната услуга“, коментира председателят на ДКЕВР.

Очакванията на енергийния регулатора са, че някои от топлофикациите ще имат намаление на цената на услугата, близко до новата цена на газа, заради особеностите на тяхната технология.

За други обаче намалението ще е по-малко, но по абсолютна стойност като цена на горещата вода цените на различните топлофикации ще се различават минимално.

Според Семерджиев цената, на която се предоставя топлофикационната услуга, е приемлива и икономически обоснована, тъй като начинът, по който се осъществява тази услуга, за повечето от клиентите е удовлетворителен.

„За съжаление, има и клиенти, които не са удовлетворени, и там топлофикационните дружества трябва да работят, за да не намалява броят на клиентите, които обслужват, тъй като това ще доведе до поскъпване на услугата за останалите абонати“, посъветва Семерджиев.

Той изтъкна, че друг голям проблем на топлофикациите е събираемостта.

Семерджиев прогнозира, че и през следващите тримесечия ще има намаление на цената на топлата вода.

По-евтиният природен газ ще се отрази и на стойността на електричеството, произвеждано от когенерации. Рано е обаче да се каже как това ще повлияе на цялостната цена на тока от 1 юли.

#Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #Булгаргаз #природен газ #Ангел Семерджиев #топлофикации #парно #потребители #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"