Норвежци атакуваха Нобеловата награда за мир на ЕС

Норвежци атакуваха Нобеловата награда за мир на ЕС
Снимка: www.presstv.ir
A A+ A++ A

Противниците на присъдената Нобелова награда за мир на Европейския съюз направиха факелно шествие в Осло в неделя вечерта.

Стотици хора и над 50 организации преминаха в протестна демонстрация през центъра на столицата на Норвегия, предаде РИА „Новости“, на която се позова БГНЕС.

Според организаторите ЕС не заслужава високата чест да бъде лауреат на Нобеловия комитет. Някои от причините са заради военните операции, провеждането на агресивна търговска политика и твърдите мерки по отношение на имигрантите от Африка.

От Международното бюро на мира, също носител на приза през 1910 г., посочиха, че членовете на комитета отиват твърде далеч от завещанието на Алфред Нобел, който е написал, че наградата трябва да се присъжда на „лице, постигнало най-големи успехи или е направило повече от всички други за сплотяването на народите и съкращаване на числеността на действащите армии, а също и за провеждането на мирни конгреси и привличане на внимание към тях“.

„Ако Нобел е искал да даде на комитета право свободно да тълкува думите му, то той просто е можел да прати плика с парите на адреса на норвежкия парламент с бележка, в която пише „използвайте по свое усмотрение“, каза президентът на организацията Томас Магнусон.

Солидарност към организаторите изразиха и лауреатите на Нобеловата награда за мир през 1976 и 1980 г. Мейрид Коригън Магуайър и Адолфо Перес Ескивел.

В шествието взеха участие и политици от коалицията на гръцката радикална левица СИРИЗА, представители на норвежки партии от центъра, които бойкотираха церемонията за връчването на Нобеловата награда за мир, и членове на многобройни правозащитни организации.

Най-активно участие в организирането на шествието взе общественото движение „Не на ЕС“, което има повече от 25 000 членове в Норвегия, но по различни данни са участвали между 700 и 1200 души.

Протестът се състоя само ден преди традиционното факелно шествие, което всяка година се провежда в чест на носителите на Нобеловите награди за мир.

#Нобелова награда #Осло #Норвегия #факли #протест #ЕС #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"