ВМРО може да обжалва отказа на ЦИК да го регистрира за референдума

A A+ A++ A

Инициативният комитет на ВМРО начело с Ангел Джамбазки все още има възможност да обжалва отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да го регистрира за участие в официалната кампания за референдума на 27 януари, заяви говорителят на комисията Бисер Троянов.

Миналата седмица в ЦИК постъпи заявление от ИК с алтернативна позиция, заявена като „За независима българска енергетика срещу опитите България да попадне в чужда енергийна зависимост“ с пояснението: „За защита на българската ядрена енергетика като основен елемент на националната българска независимост. За строеж на АЕЦ „Белене“ и нови мощности на АЕЦ „Козлодуй“ под контрола на българската държава. Защитата на националния интерес изисква развитие на българската ядрена енергетика, за да не изпадне в енергийна икономическа зависимост от чужди държави“.

За отказа на регистрация на този инициативен комитет ЦИК се аргументира с това, че този ИК няма алтернативна позиция, а всъщност позицията се припокрива с тази на Инициативния комитет, представляван от член-кор. Стефан Воденичаров, инициирал националния референдум.

Според ЦИК не е налице основание за регистриране на инициативния комитет на Ангел Джамбазки.

Троянов обясни, че по закон тезата в полза на ядрената централа може да бъде представлявана само от инициаторите на подписката, събрала над 500 000 гласа, предаде думите му БНР.

По думите му участието на комитета начело с Иван Иванов от Синята коалиция е сигурно, а все още се проверяват внесените от комитетите на Борислав Сандов от „Зелените“ и на Мария Капон от Единна народна партия подписи.

Говорителят на ЦИК съобщи, че застъпниците на тезата срещу нова ядрена електроцентрала ще бъдат определени най-вероятно в понеделник.

#ЦИК #референдум #АЕЦ „Белене" #Централната избирателна комисия #Зелените #Борислав Сандов #Единната народна партия #ЕНП #Мария Капон #ВМРО #АЕЦ „Козлодуй" #Ангел Джамбазки #Стефан Воденичаров #Иван Иванов #Синята коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"