Държавата имала шанс да си върне част от парите за „Кремиковци", смята Добрев

Държавата имала шанс да си върне част от парите за „Кремиковци", смята Добрев
Добрев обясни, че становището на Европейския съд е, че това е била помощ, която следва да се възстанови, така че държавата е следващият кредитор на „Кремиковци". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Държавата има шанс да си върне част от 431-те млн. лева, дадени за преструктуриране на металургичния комбинат „Кремиковци", заяви икономическият министър Делян Добрев.

Добрев обясни, че становището на Европейския съд е, че това е била помощ, която следва да се възстанови, така че държавата е следващият кредитор на „Кремиковци", предаде БГНЕС.

Министърът каза, че делото в Софийския градски съд (СГС) ще продължи.

„Общо взето съдът в Люксембург потвърждава позицията на МИЕТ. И ако окончателното решение на СГС е такова, каквото е становището на съда в Люксембург, това означава, че държавата се връща като следващия кредитор с тази сума, за която няма активи", коментира Добрев.

Той добави, че каквито и приходи да има оттук нататък синдикатът, те ще обезпечат вземанията на държавата.

Държавата ще си върне 0 лева от 431 млн. лева помощ за преструктуриране, които отпусна през 1999 г. на „Кремиковци", коетос е разбра, след като съдът на ЕС препоръча на българския да изиска тези пари като непозволена държавна помощ.

През април компанията „Елтрейд къмпани" закупи обявените за продан активи на фалиралото предприятие за 316 млн. лева, които обаче са няколко пъти по-малко от общата сума на натрупаните дългове, която е около 1.5 млрд. лева.

В пълен размер парите си получават само работниците, НАП и някои от кредиторите, чиито вземания са били обезпечени с активи още преди комбинатът да фалира.

#Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #пари #СГС #европейски съд #кредит #„Кремиковци"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"