Монти подава оставка след приемането на бюджета за 2013 г.

Монти подава оставка след приемането на бюджета за 2013 г.
Решението на Монти дойде два дни след като партията на предшественика му Силвио Берлускони „Народ на свободата" оттегли парламентарната си подкрепа. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Италианският премиер Марио Монти заяви, че ще подаде оставка, след като бюджетът за 2013 г. бъде одобрен.

Решението на Монти дойде два дни след като партията на предшественика му Силвио Берлускони „Народ на свободата" оттегли парламентарната си подкрепа от технократското правителство, отбеляза „Ройтерс", цитирана от „Дневник".

Според разпространено съобщение на канцеларията на италианския президент Джорджо Наполитано Монти не чувствал подкрепа в парламента след действията на „Народ на свободата" тази седмица.

В четвъртък партията на екс премиера Беркуслони напусна Сената преди вота на доверие за икономическите мерки, което демонстрира силното несъгласие с администрацията на Монти от най-голямата партия в парламента, която го подкрепя.

Символичното действие все пак не застраши правителството на сегашния министър-председател на Италия, което спечели 127 гласа „за" срещу едва 17 „против" и 23 въздържали се.

Малко преди изказването на Монти Берлускони обяви, че за пети път ще се кандидатира за премиер на изборите през 2013 г.

Очаква се парламентът да приеме бюджета около Коледа и изборите да се проведат по-рано от очакваното - вероятно през февруари.

По-рано пък по време на конференция във Франция Марио Монти критикува срещу популизма на Берлускони, заявявайки, че Италия не трябва да се връща там, където е била, когато той е поел властта преди година.

След двучасова среща с Наполитано, който има правомощията да разпусне парламента, Монти предупреди, че ако бюджетът не бъде одобрен, това ще изостри значително парламентарната криза, включително и на европейско ниво.

Лидерите на „Партията на свободата" и на лявоцентристката Демократична партия, която води в проучванията на общественото мнение, заявиха, че искат да ускорят приемането на бюджета за 2013 г.

#министър-председател на Италия #Марио Монти #Силвио Берлускони #вот #Парламент #бюджет #президент на Италия #Джорджо Наполетано #„Народ на свободата"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"