Румъния гласува за нов парламент

Румъния гласува за нов парламент
Повече от 18.2 милиона души трябва да пуснат бюлетините си в избирателните секции, които ще бъдат отворени до 21.00 часа. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

На 9 декември Румъния гласува за нов парламент, в който левоцентристката управляваща коалиция има огромни шансове да получи мнозинство.

Повече от 18.2 милиона души трябва да пуснат бюлетините си в избирателните секции, които ще бъдат отворени до 21.00 часа, отбеляза БГНЕС.

Тези парламентарни избори са от голямо значение за Румъния след сериозната политическа криза през лятото, когато управляващият Социал-либерален съюз се опита да свали десния президент Траян Бъсеску.

Според резултатите от анкетите Социал-либералният съюз, който обединява социалдемократите на премиера Виктор Понта, либералите и консерваторите, има всички шансове да спечели между 48 и 61% от гласовете и дори да получи мнозинство от две трети в двукамарния парламент.

Бъсеску обаче вече намекна, че може и да не назначи автоматично Понта за премиер, което би ознаавало нова политическа криза в Румъния.

Очаква се избирателната активност в страната да бъде около 40%, като екзитпол резултатите ще бъдат съобщени от главните телевизионни канали веднага след приключване на избирателните секции, а първите частични резултати ще бъдат оповестени в понеделник сутринта.

#Социал-либерален съюз #Виктор Понта #министър-председател на Румъния #президент на Румъния #Парламент #избори #Румъния #Траян Бъсеску

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници