Тристепенно меню за Никулден: Рецепти от региона на Бургас

Тристепенно меню за Никулден: Рецепти от региона на Бургас
A A+ A++ A

Никулден е един от най-обичаните празници в България, посветен на Свети Николай Чудотворец – покровител на рибарите и мореплавателите. В региона на Бургас, където морската култура е дълбоко вкоренена, този празник се отбелязва с особено вълнение и тържественост. Ето едно предложение за тристепенно меню, което ще направи вашата Никулденска трапеза незабравима.

Първо ястие: Рибна чорба по бургаски

Съставки:

  • 500 г прясна риба (морски език, сафрид или скумрия)
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 1 картоф
  • 1 домат
  • 1 червена чушка
  • 3 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Лимонов сок
  • Олио или зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Почистете и нарежете рибата на парчета. Запазете главите и костите за бульон.
  2. Нарежете лука, морковите, картофа и чушката на ситно.
  3. В голяма тенджера загрейте олиото и задушете лука до златисто. Добавете нарязаните зеленчуци и ги запържете за няколко минути.
  4. Прибавете рибните глави и кости към зеленчуците и залейте с вода. Оставете да заври и варете около 20 минути.
  5. Прецедете бульона и върнете обратно в тенджерата. Добавете нарязаната риба и оставете да къкри още 10 минути.
  6. Подправете със сол, черен пипер и лимонов сок. Поръсете с нарязан магданоз преди сервиране.

Основно ястие: Печена лаврак с гарнитура от печени зеленчуци

Съставки:

  • 1 цяла лаврак (около 1 кг)
  • 2 лимона
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен копър
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Картофи, тиквички, патладжан, чушки за гарнитура

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре лаврака и го подсушете. Направете разрези по кожата и поставете филийки лимон и скилидки чесън вътре.
  2. Натрийте рибата със зехтин, сол и черен пипер. Поставете я върху алуминиево фолио и добавете клонки копър.
  3. Завийте рибата във фолиото и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути.
  4. Докато рибата се пече, нарежете картофите, тиквичките, патладжана и чушките на кубчета. Смесете ги със зехтин, сол и черен пипер и ги запечете на грил или във фурната до готовност.

Десерт: Баклава с орехи и мед

Съставки:

  • 500 г кори за баница
  • 200 г смлени орехи
  • 1 чаша захар
  • 1 ч.л. канела
  • 1 пакетче ванилия
  • 200 мл олио
  • 200 мл вода
  • 200 г мед
  • 1 лимон

Начин на приготвяне:

  1. Разтопете маслото и намажете дъното на тава.
  2. Наредете половината от корите една върху друга, като всяка кора леко намаслявате.
  3. Смесете смлените орехи със захарта, канелата и ванилията. Разпределете сместа равномерно върху корите.
  4. Повторете процеса с останалите кори, като завършите с последния слой кори.
  5. Нарежете баклавата на ромбове и изпечете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути до златисто.
  6. Докато баклавата се пече, пригответе сиропа, като кипнете водата, меда и сока от един лимон. Варете около 10 минути.
  7. Залейте горещата баклава с горещия сироп и оставете да престои поне 2 часа преди сервиране.

С това тристепенно меню ще впечатлите всички гости на вашата Никулденска трапеза. Не забравяйте да украсите масата с морски мотиви и свежи цветя, за да създадете истинско празнично настроение!

#Никулден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти