ЦИК регистрира 3 алтернативни комитета за референдума, отказа на ВМРО

A A+ A++ A

Централната избирателна комисия регистрира 3 инициативни комитета като застъпници на алтернативната позиция при произвеждане на националния референдум на 27 януари 2013 г. и отказа регистрация на един инициативен комитет.

Регистрираните три инициативни комитета са с постъпили заявления от Борислав Сандов от „Зелените", Мария Капон от Единната народна партия и Иван Иванов от Синята коалиция, предаде БГНЕС.

Регистрираният комитет на Борислав Сандов се казва „Зелените алтернативи против АЕЦ".

В комитета освен „Зелените" и редица други екоорганизации участват Българска антиядрена коалиция и Българската фотоволтаична асоциация.

Около 11 000 подписа срещу АЕЦ „Белене" внесоха в ЦИК и от Инициативния комитет „БеляНЕ" с председател лидерът на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон при регистрацията на комитета.

Алтернативната позиция на ИК на Капон е заявена като „НЕ на развитието на ядрената енергетика с нова ядрена централа".

Инициативен комитет, който е срещу строителството на нова ядрена централа внесе в ЦИК 14 830 подписа на български граждани, които защитават алтернативната позиция в предстоящия на 27 януари 2013 г. референдум.

Членовете на ИК са от Синята коалиция начело с депутата Иван Иванов. ИК няма да се противопоставя на строителството на нова ядрена мощност, каквато е 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй".

Те са за удължаване на живота на 5 и 6 блок на централата, тъй като инвестициите в нея вече са изплатени и това ще е най-евтината енергия в България.

От ИК на Синята коалиция са готови да проведат дебати в по-големите градове на страната.

ЦИК е отказала регистрация на Инициативен комитет от ВМРО като застъпник на алтернативната позиция при произвеждане на националния референдум на 27 януари 2013 г., представляван от Ангел Чавдаров Джамбазки.

В ЦИК е постъпило заявление от ИК с алтернативна позиция, заявена като „За независима българска енергетика срещу опитите България да попадне в чужда енергийна зависимост" с пояснението: „За защита българска ядрена енергетика като основен елемент на националната българска независимост. За строеж на АЕЦ „Белене" и нови мощности на АЕЦ „Козлодуй" под контрола на българската държава. Защитата на националния интерес изисква развитие на българската ядрена енергетика, за да не изпадне в енергийна икономическа зависимост от чужди държави".

За отказа на регистрация на този инициативен комитет ЦИК се аргументира с това, че този ИК няма алтернативна позиция, а всъщност позицията се припокрива с тази на Инициативния комитет, представляван от член-кор. Стефан Воденичаров, инициирал националния референдум.

ЦИК намира, че не е налице основание за регистриране на инициативния комитет на Ангел Джамбазки.

„Централната избирателна комисия установи, че изразената от заявителя позиция не е алтернативна, а идентична с тази на инициативния комитет по чл. 10, ал. 1, т. 5 от ЗПУГДВМС", посочват още ЦИК.

#ЦИК #референдум #АЕЦ „Белене" #Централната избирателна комисия #Зелените #Борислав Сандов #Единната народна партия #ЕНП #Мария Капон #Иван Иванов #Синята коалиция #ВМРО #Българската фотоволтаична асоциация #АЕЦ „Козлодуй" #Ангел Джамбазки #Стефан Воденичаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"