МФ: Стабилна доходност по дългосрочните държавни облигации

МФ: Стабилна доходност по дългосрочните държавни облигации
Снимка: архив
A A+ A++ A

Министерството на финансите проведе на 12 декември последния за годината аукцион за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), като преотвори бенчмаркова 10,5-годишна емисия ДЦК, съобщиха от ведомството.

След този аукцион общият обем на приоритетната за България емисия достигна близо 323 млн. лева.

Емисията е използвана като база за изчисляване на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на конвергенция, който е един от Маастрихтските критерии, съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство.

„В условията на глобална несигурност и силна волатилност на капиталовите пазари доходността по дългосрочните ДЦК на страната ни остана стабилна с 5,30% постигната среднопретеглената доходност. В условията на повишаващата се доходност по суверенните дългове на редица държави в Европа, запазването на доходността на дългосрочния вътрешен дълг откроява България и потвърждава възприемането й от инвестиционната общност като бюджетно дисциплинирана страна. Отново е отчетено намаляване на спреда спрямо германските федерални облигации. При предложено за продажба количество ДЦК от 60 млн. лв. общата номинална стойност на постъпилите поръчки от първичните дилъри достигна близо 105 млн. лв., като коефициентът на покритие е 1,73“, обясняват от МФ.

„В резултат от повишения интерес на институционални клиенти към този матуритетен сегмент и за насърчаване на развитието на инвеститорската база, МФ одобри всички постъпили несъстезателни поръчки. С това номиналната стойност на одобреното количество ДЦК на аукциона възлезе на 65 млн. лева. Решението на емитента кореспондира и с отчетеното на този аукцион от страна на институционалните инвеститори силно търсене на ДЦК за попълване на инвестиционните им портфейли в края на годината“, казаха още от министерството.

МФ изтъква, че анализът на инвеститорската база показва водещо участие на застрахователните дружества, които придобиват 42% от одобреното количество. 38% придобиват пенсионните фондове, 17% - банките и други инвеститори.

„Резултатите от последния за тази емисионна година аукцион за продажба на ДЦК потвърждават статута на България като предсказуем емитент на дълг. Положителните тенденции при управлението на държавния дълг позволяват поддържането на оптимална цена на финансиране на държавата. Това допринася за намаляване на разходите по обслужване на държавния дълг, а в дългосрочен аспект е предпоставка за запазване на ниската данъчна тежест“, заключават от финансовото ведомство.

#МФ #ДЦК #държавни ценни книжа #дълг #държавен дълг #облигации #Министерство на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"