Меркосур прие Венецуела за член в първото си разширяване

A A+ A++ A

Венецуела бе приета официално за пълноправен член на Меркосур по време на срещата на южноамериканския регионален търговски блок.

Венецуелският президент отсъстваше от форума, домакин на който е Бразилия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Часове преди обявяването на пълноправното членство на страната му, Уго Чавес се завърна в Каракас от Куба, където бе за пореден път на лечение от рак.

Това е първото разширяване на Меркосур, откакто Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай основават организацията през 1991 г.

На срещата Боливия и Еквадор, асоциирани членове на Меркосур, пожелаха пълно членство в организацията.

„Надявам се в най-скоро време да видим Боливия и Еквадор като пълноправни членове на Меркосур, подобно на Венецуела", заяви бразилският президент Дилма Русеф, която изказа задоволството си от приемането на Каракас.

С приемането на Венецуела (с най-големи доказани нефтени залежи в света) Меркосур се превръща в енергиен и агрокултурен гигант със съвкупен брутен вътрешен продукт (БВП) от 3.3 трлн. долара (83% от БВП на цяла Южна Америка).

Когато бъдат приети Боливия и Еквадор, БВП на организацията ще нарасне с още 300 млн. долара.

На срещата бе съобщено, че се правят постъпки и за установяването на безмитна търговия с Европейския съюз.

„Отношенията ни с ЕС трябва да бъдат като между равни", подчерта аржентинският президент Кристина Киршнер, която нарече европейците „лицемерни".

„ЕС обвинява Аржентина в протекционизъм, но в същото време в Европа това е многогодишна практика", посочи тя.

Със срещата приключва президентството на Меркосур на Бразилия. За следващите 6 месеца президентството, което се сменя на ротационен принцип, преминава в Уругвай.

Това означава, че домакин на следваща среща ще бъде Монтевидео.

#Венецуела #Бразилия #Уго Чавес #президент на Венецуела #Каракас #Куба #Аржентина #Парагвай #Уругвай #Монтевидео #Дилма Русеф #президент на Бразилия #Боливия #Еквадор #Южна Америка #Европейския съюз #Кристина Киршнер #президент на Аржентина #Монтевидео #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници