Знае ли Белият дом за обезкървяването на България?

Знае ли Белият дом за обезкървяването на България?
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.


Срещата Обама-Борисов беше „голямата тема" на българските медии в страната и чужбина. В края на краищата нашите премиери не се виждат всеки ден с американските президенти.

Кой знае защо с мълчанието си световният печат не оцени разговора между двамата като „исторически". И в информацията на Белия дом, където дословно се цитират думите на Обама и Борисов преди да влязат в Овалния кабинет, също не се чете нещо повече от традиционните фрази, подходящи за съюзник от НАТО.

С изключение на една, която беше „хваната" от бюрото на агенция EFE във Вашингтон и тиражирана от няколко провинциални вестника в Испания.

Цитатът от оскъдните думи на американския президент е следният: „И мисля, че е важно за всеки да знае, че той (Бойко Борисов) е също с черен пояс на карате, така че би следвало да бъдете много внимателни при среща с него. (Смях.)".

Подхвърлянето едва ли е случайно. Кое ли е скритото послание?

Дори и сериозният BG VOICE, който се издава в Чикаго – градът, „осиновил" Барак Обама и десетки хиляди сънародници – подмина тези слова.

Обявена във Вашингтон от министър-председателя като „остров на стабилността", нашата България тези дни беше много по-масово споменавана от европейски медии, благодарение на публикуваните изводи от две различни проучвания.

Според едното през тази година родината вече не е най-корумпираната страна в Европейския съюз – изпревари ни Гърция. Похвално, но... Цитирайки данните, много издания припомнят, че през миналата година българите са давали месечно по 150 000 подкупа на публични служители – двойно повече в сравнение с 2010 година. С тези цифри едва ли скоро ще изместим Румъния, за да не бъдем предпоследни. Все пак има надежда: от 176 изследвани държави България е на 75-то място, а северната ни съседка – на 66-то. Далеч сме от най-малко корумпираните Нова Зеландия, Дания и Финландия, но не сме и последни като Сомалия, Северна Корея и Афганистан.

Другата статистика (също широко коментирана) е тягостна. Тя обяснява защо - въпреки сериозната криза в Гърция, Испания и Италия - не секва потокът на българи към тези страни, на сънародници, напускащи „острова на стабилността".

Оказва се, че 49% от населението на България е заплашено от бедност и социално изключване. В целия Европейски съюз картината не е оптимистична, но все пак средният процент – 24,2 на сто – е двойно по-нисък от българския. При съседите също е тежко (бедните в Румъния са 40% от населението, а в Гърция – 31%), но нашето надминава всякакви сравнения: половината от живеещите в родината са отписани от социалната държава - европейски идеал, залегнал в конституциите на всичките 27 страни от ЕС.

За какво Обама хвали днешна България? За корупцията, бедността, социалното изключване, безработицата (официално 600 000 души), емиграцията? Той си знае.

(Неотдавна ми се обади познат пенсиониран военен лекар. Искаше да му намеря „каквато и да е работа в Испания, даже като санитар". Помислих, че се шегува. После научих, че само до средата на тази година 600 български лекари са напуснали страната).

Никой не може да упрекне хората, които си търсят щастието, реализирането и спокойствието дори и в обхванати от тежки проблеми страни.

Тъжно е, че - спускайки се по този обществен склон - България ипотекира бъдещето си и го поднася „на тепсия" на други държави.

Пресен факт. По инициатива на цигуларя Иво Станков през ноември се проведе Вторият фестивал на българската култура в Лондон (първият беше през 2010 г.), в който участваха 200 български творци, живеещи в британската столица.

Над 150 са утвърдените български художници, дизайнери и модисти във Франция. Още толкова са българите от същия бранш и калибър в Испания и Италия. В САЩ и Канада техният брой вероятно е тройно по-голям.

И преди „далечната" 2009 г. (тогава ГЕРБ спечели изборите след провала на тройната коалиция), когато Олга Шурбанова издаде книгата си „Срещи с изявени българи в чужбина", много хора бяха разбрали витаещата от две десетилетия в националното обществено пространство реалност, че България се обезкървява: бедните не са сериозни потребители, корумпираните служители не допринасят за престижа на страната, емигриращите обикновени хора и таланти работят за благоденствието на други нации и там плащат своите данъци.

Американският президент не е длъжен да знае всичко това, тъй като очевидно няма намерение да емигрира и да се засели в България. Но някой можеше да му подскаже истината и да му спести публичното изчистване на „малките прашинки" от ревера на премиерското сако.

#българи в чужбина #Президент на САЩ #Барак Обама #САЩ #Америка #Бойко Борисов #министър-председател на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »