Честит празник, студенти!

Честит празник, студенти!
На 8 декември българските студенти празнуват Студентски празник. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Традиционно студентите цяла година очкват с нетърпение настъпването на Студентски празник – 8 декември.

Възпитаниците на българските ВУЗ-ове отбелязват този ден с бурни празненства, като често това става в зимните курорти Пампорово, Боровец и Банско.

Студентският празник – 8 декември, за първи път се отбелязва в България през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет – Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г., припомня БТА.

В решението се определя честването да бъде на 8 декември – в Деня на Свети Седмочисленици (на 25 ноември по стар стил) – един от които е и Свети Климент Охридски.

Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември – Международен ден на студентската солидарност.

През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

Според данни от националната статистика през учебната 2012/2013 година около 230 000 студенти се обучават в държавните висши училища в България, както и около 50 000 – в частните университети. Над 11 000 са чуждите студенти в България, посочва Дарик.

#8 декември #Студентски празник #ВУЗ #Пампорово #Боровец #Банско #България #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино