Студенти разходиха овцата Бойка пред Министерския съвет

Студенти разходиха овцата Бойка пред Министерския съвет
Своеобразен артистичен пърформанс изпълниха няколко студенти пред сградата на Министерски съвет в София с макет на овца на име Бойка. Снимка: Булфото
A A+ A++ A

Своеобразен артистичен пърформанс изпълниха няколко студенти пред сградата на Министерския съвет в София с макет на овца на име Бойка.

Необичайната форма на протест на младежите – доброволци от партията на Меглена Кунева „България на гражданите“, беше с цел да покажат, че „образованието не се прави с овча политика“, предаде БГНЕС.

Заедно със себе си те бяха довели и куче от любимата порода на премиера Бойко Борисов – каракачанка, което се казва Караман.

Само два плаката бяха издигнати от протестиращите. На единия бе изписан цитат на премиера от 18 юни м.г. от Варна, който гласи: „Бойко Борисов: Студентите да станат овчари“.

На втория плакат беше изписано: „Качествено образование с овча политика не се прави“.

Според уведомлението, което са подали младите хора, трябвало да застанат на новия площад Ларгото, но полицаите, които бяха там, ги заведоха на няколко метра по-далече на площад „Независимост“.

В един момент на протеста се появиха служители от Столична община, която обясниха, че според уведомлението това, което те правят, е протест и затова трябва да са на определена от закона зона за сигурност.

„Правим го за 8 декември, като искаме да информираме обществото да не стои безучастно към овчата политика на правителството на Бойко Борисов и да разиграем една реалност, която може да се случи след години и наистина да няма студенти, а да има овчари, и този празник да е професионален празник на овчарчето“, заяви Жени – една от протестиращите.

„Казва се Бойка, приликата не е случайна. Аз заставам против овчата политика, която се провежда по отношение на образованието в България, защото не умея и не владея овчия език. Пет години следвам във ВУЗ и там уча други езици“, каза от своя страна друга студентка – Яница.

Тя си спомни думите на дядо си, които й е казал, когато са я приели в университет: „Учи, за да не станеш овчар“.

„Не ми се иска сега да бъда овчар, не ми се иска това да бъде професията ми. Не че това е срамно!“, каза още момичето.

По време на своеобразния протест на студентите представители на Съюза на животновъдите имаха среща с правителството в Министерския съвет.

Председателят на съюза Пени Ботева побърза да пресече улицата и да предложи на младите хора работа в нейната ферма, като им обеща 1500 лв. заплата.

Ботева изтъкна, че кучето, което младите хора бяха довели със себе си, не е каракачанка, а мелез.

„Самият надпис, който видяхме, докато вървяхме насам, трябва да ви кажа, че адски много ни обижда. Ние втора ръка хора ли сме, не мога да разбера – краварите и овчарите?!“, каза тя.

„Ние сме за това, който иска да става овчар, но ние, когато учим, искаме качествено образование“, отговориха й протестиращите студенти.

Пени Ботева обаче контрира, че тя също е завършила висше образование и дори смята, че в България образованието е на много високо ниво.

#Министерски съвет #премиер #Бойко Борисов #овца #София #протест #Меглена Кунева #България на гражданите #Столична община #8 декември

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"