Декемврийски празници в България преди 20 години: Коледни традиции, Никулден, Нова година и празнични ястия

Декемврийски празници в България преди 20 години: Коледни традиции, Никулден, Нова година и празнични ястия
A A+ A++ A

Преди двадесет години декемврийските празници бяха време, когато семействата се събираха, за да отпразнуват важни религиозни и културни събития. Въпреки че някои традиции остават постоянни, има фини промени в начина, по който тези празници се отбелязват днес. Тази статия изследва как са били празнувани декемврийските празници в България преди две десетилетия, като се фокусира върху коледните традиции, празника на Свети Николай (Никулден), Нова година и традиционните ястия, свързани с всеки празник.

Коледа:
В миналото Коледа беше най-очакваният празник в България поради богатите си традиции и символика. Семействата започваха подготовката седмици предварително, като почистваха домовете си, пазаруваха подаръци и приготвяха празнични ястия. На Бъдни вечер, 24 декември, хората посещаваха църковна служба, за да отбележат раждането на Исус Христос. След службата те се връщаха у дома, за да споделят трапеза от 12 постни ястия, представляващи 12-те апостола. Сред тези ястия бяха пълнени чушки, зелеви сърми, боб, тиквеник и питка с пара, известна като „Боговица“. Едно парче от Боговица се запазваше и се вярваше, че носи късмет през следващата година.

Свети Никола (Никулден):
Никулден, празнуван на 6 декември, е посветен на Свети Никола Мирликийски Чудотворец, защитник на моряците, пътешествениците, децата и реалния живот. Традицията повелява да се приготви шаран или друга риба за празничната трапеза, тъй като се смята, че шараните са слуги на Свети Никола. Рибата се поднася цяла, за да символизира пълнотата и изобилието. Друга традиция е да се поставят свещи в люспите на рибата, докато се пече, създавайки красив дисплей, докато се сервира. Освен това семействата украсяваха домовете си със зеленина и запалваха свещи, за да създадат топла и гостоприемна атмосфера.

Нова година:
Новата година, празнувана на 1 януари, бележи началото на новата календарна година и е време за размисъл и поставяне на нови цели. Преди двадесет години беше обичайно семействата да се събират около масата за празнична вечеря, състояща се от свинско, пуйка или петел, гарнирани с кисело зеле, туршия и различни мезета. По-късно всички заедно гледаха новогодишното обръщение на президента към нацията, последвано от фойерверки и танци.

Традиционни ястия:
По време на декемврийските празници храната играе важна роля в отбелязването на празниците. Освен споменатите по-горе ястия, други популярни рецепти включват капама (ястие, приготвено в глинен съд, съдържащо кисело зеле, сарми, различни видове месо и подправки), баница със сирене и баклава. Тези ястия не само осигуряват вкусна храна за семейството и приятелите, но също така носят символично значение, представяйки хармония, топлина и единство.

Декемврийските празници в България преди 20 години бяха време, изпълнено с радост, традиции и споделена любов. Въпреки промените във времето, много от тези обичаи продължават да се спазват и днес, служейки като напомняне за богатото културно наследство на страната. Докато навлизаме в новия празничен сезон, нека си припомним и оценим тези традиции, които свързват поколенията и укрепват връзките в нашите семейства и общности.

#Коледа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Правителство или Не?