Плевнелиев свиква Съвет на президентите през януари

Плевнелиев свиква Съвет на президентите през януари
На 22 януари Плевнелиев ще отбележи една година от встъпването си в длъжност, а създаването на съвещателния орган е едно от 40-те му предизборни обещания. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев свиква на 22 януари всички негови предшественици за учредяване на Съвет на президентите, съобщи държавният глава.

На 22 януари Плевнелиев ще отбележи една година от встъпването си в длъжност, а създаването на съвещателния орган е едно от 40-те му предизборни обещания, информират БТА и „Дневник“.

Президентът сподели, че търси приемственост и обича да говори с първите мъже на България преди него, давайки за пример срещите, които е имал с президентите Георги Първанов, Петър Стоянов и Жельо Желев.

Плевнелиев смята още, че за България може да е полезен и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който има добри контакти в Испания, арабските страни и добре познава нещата от кухнята в много страни по света.

Плевнелиев съобщи, че вече е имал среща със Сакскобургготски, който е изразил желание да се включи.

Идеята на Плевнелиев за сформирането на Съвет на президентите е всички български държавници да обединят усилията си за отварянето на нови пазари за българските стоки.

Тук той отново даде пример със Симеон Сакскобургготски, който има силно влияние в държави като Испания, Мароко, Йордания, докато самият Плевнелиев е с добри позиции в Австрия, Германия и Швейцария.

Държавният глава си пожела такава атмосферата в Съвета, че когато пезидентите и лидерите на партии се събират, да се чувстват спокойни, че няма да им бъдат „изиграни“ партийни номера или интриги.

#Жельо Желев #Петър Стоянов #Георги Първанов #Симеон Сакскобургготски #пазари #България #Росен Плевнелиев #Съвет на президентите #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »