ГДБОП разследва Боевски за внасяне на кокаин

ГДБОП разследва Боевски за внасяне на кокаин
Станимир Флоров, директор на ГДБОП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) разследва варианта щангистът Гълъбин Боевски, който беше аресуван в Бразилия, да е внасял кокаин за разпространение в България.

Това съобщи директорът на ГДБОП Станимир Флоров по bTV в петък сутринта относно случая „Боевски“.

Бразилските власти са потвърдили, че Боевски е задържан с 9 кг кокаин в куфара си на летището в Сао Пауло.

Световноизвестният български спортист може да получи до 15 г. затвор, след като е бил заловен да пренася 9 кг кокаин на летище „Гарульос“.

Боевски бе арестуван на летището във вторник сутринта малко преди да се качи на самолета за Мадрид, на път към София. Гълъбин Боевски е пътувал с дъщеря си Сара, която е участвала в международен турнир по тенис.

След ареста на бившия олимпийски шампион по вдигане на тежести дъщеря му Сара продължила пътуването си към София.

Според директора на ГДБОП Станимир Флоров в момента е важно да стане ясно, дали дрогата, носена от бившия щангист, е била предназначена за страната ни или за Европа. В България доза от един грам от наркотика се търгува на цена от около 160 лева.

Флоров каза, че българските полицейски служби имат добро сътрудничество с колегите си в Бразилия и че вече се работи по няколко канала в тази насока, тъй като маршрутът е актуален за пренос на кокаин за Стария континент.

Латиноамериканската страна е определяна като рискова дестинация и често се извършват щателни проверки, например как е купен съответният самолетен билет. Освен съмнителното поведение, което довело до проверката на Боевски, Флоров не изключи и варианта българинът да е попаднал в полезрението на полицията след наблюдение на група, занимаваща се с трафик на кокаин.

Между 300 и 400 български граждани са задържани през последните години по същото престъпление, като почти всички се оправдават, че не са знаели какво пренасят, обясни Флоров. Той обаче уточни, че в 99% от случаите се оказва обратното.

Директорът на ГДБОП каза още, че бившият спортист досега не е попадал във фокуса на службата, която управлява.

Българската прокуратура очаква официална информация за задържането на олимпийския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски в Бразилия, като Вътрешното министерство е изискало  по официален ред данни за ареста от бразилските власти, отбелязва bTV.

Това не е първият скандал около Гълъбин Боевски. През 2003 г. той е наказан за употреба на допинг. Тогава Световната федерация го извади от състезания за срок от осем години и на практика това прекрати кариерата му.

През 2008 г. семейството му отново влезе в новините. Синът му Пол се самонарани със собствения си газов пистолет в училищния двор.

Най-големия си успех Гълъбин Боевски постига през 2000 г., когато става олимпийски шампион в Сидни. Избиран е и за спортист номер едно на България.

#Гълъбин Боевски #щангист #Бразилия #Сао Пауло #арестувани #наркотици #ЕС #ГДБОП #трафик на наркотици #Станимир Флоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"