Комерсант: Избирането на Плевнелиев за президент - риск за българо-руските отношения

Комерсант: Избирането на Плевнелиев за президент - риск за българо-руските отношения
Избирането на Росен Плевнелиев (вляво) за президент на България би породило рискове за българо-руските отношения, според московския вестник "Комерсант". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако Росен Плевнелиев спечели президентските избори в България, руско-българските отношения вероятно ще се влошат, пише руският вестник „Комерсант".

Вестникът изтъква, че фаворит в стартиралата кандидат-президентска надпревара в България е претендентът на ГЕРБ, Росен Плевнелиев, като цитира данни на социологическите агенции.

Ако прогнозите се окажат верни, България ще загуби съюзник в лицето на досегашния президент Георги Първанов, заявява руският вестник „Комерсант", цитиран от БГНЕС.

Социалистът Георги Първанов винаги се е смятал за близък съюзник на Русия и за противовес на премиера Бойко Борисов, споменава медията.

Комерсант пише, че с идването си на власт през 2009 г. правителството на ГЕРБ започна един по един да прекратява съвместните си проекти с Русия. Бяха замразени преговорите за строителството на АЕЦ „Белене", петролопровода Бургас – Александруполис и реализацията на главния енергиен и политически проект на Москва в Южна Европа – газопровода „Южен поток".

Руското издание смята, че премиерът Борисов и финансовият министър Симеон Дянков са решени България да се откаже от проекта „Бургас-Александруполис", а съдбата на „Белене" е все още неизвестна.

Настоящият президент на страната Георги Първанов и кандидатът за президент от БСП Ивайло Калфин се обявяват за провеждането на общонационален референдум по въпроса за необходимостта от сторителство на АЕЦ. Росен Плевнелиев се обявява против идеята и предлага проектът да бъде разгледан от съвет на експертите.

„Провеждането на референдум по такава специфична тема, като „Белене", е безсмислено. Първо, какъв въпрос ще зададем на гражданите? Съществуват прекалено много възможности за манипулации. Далеч по-интересно решение е привличането на независими експерти", коментира проф. Атанас Тасев, член на Българския енергиен форум (БЕФ), цитиран от руския всекидневник.

Комерсант отбелязва още, че в своята кандидат-президентска програма Плевнелиев активно рекламира разработения от него план за стимулиране на икономиката на страната. Една от мерките, които предлага, е допълнителното намаляване на данъците за малкия и среден бизнес. Експертите определят това като безпогрешен ход, тъй като данък общ доход (ДОД) в България е 10% – един от най-ниските показатели сред всички страни-членки на Европейския съюз.

Външнополитическата програма на претендента за президентското място в България не е толкова ясна, според руската медия, която отбелязва, че Плевнелиев все още не е обявил позицията си относно приемането на България в Шенген и планираното разполагане на противоракетен щит на НАТО в Европа.

Вестникът също така отбелязва, че социологическа агенция „Медиана" представя данни от проучвания, според които на второ място след Плевнелиев се нарежда бившият еврокомисар по защита на потребителите, Меглена Кунева. По време на предизборната си кампания тя ползва подкрепата на бившия министър-председател на България Симеон Сакскобургготски и на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

На трето място социолозите поставят кандидата на БСП и министър на външните работи през мандата на предишното правителство Ивайло Калфин.

Комерсант не пропуска да спомене, и че Плевнелиев е един от най-популярните политици в България. Рейтингът му винаги е бил сред най-високите измежду всички членове на кабинета. Освен това той е най-богатият министър в правителството на ГЕРБ. Състоянието му се оценява на около 50 млн. евро.

Преди да стане министър на регионалното развитие и благоустройството, той се занимава със строителен бизнес и е представител на германската компания Lindner в България.

През септември ГЕРБ издигна кандидатурата му за президент на България и той подаде оставка от министърския си пост, обобщава московският ежедневник.

#ГЕРБ #Росен Плевнелиев #Комерсант #Бойко Борисов #Русия #българо-руски отношения #АЕЦ Белене #Ивайло Калфин #БСП #НАТО #Шенген #ЕС #Европейски съюз #Бургас-Александруполис #Южен поток #Георги Първанов #Президент на България #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"