Найденов настоява за премахване на ДДС върху дарените храни

A A+ A++ A

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов настоява да бъде премахнат ДДС върху дарените храни, заяви самият той в четвъртък.

Според Найденов този проблем е основната пречка за събирането на тези храни и достъпа им до нуждаещите се и той многократно го е обсъждал с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков.

„На фона на кризата и над един милиард гладуващи по света това да изхвърляме над 40 на сто от храната си е кощунство и разхищение“, каза министърът по време на дискусия за стимулите и средата за намиране на решения срещу разхищаването на храна, цитиран от БТА.

Той обясни, че волята на премиера е премахването на ДДС върху дарените храни категорично да се случи.

Земеделският министър обаче подчерта, че той по никакъв начин не подкрепя по-ниско ДДС за храните, защото по думите му това е прецедент, който ще доведе и до други.

Мирослав Найденов пое ангажимент за още един разговор по този повод с министър-председателя, в който ще настоява за това чиновниците от финансовото министерство да намерят механизъм, с който ДДС върху дарените храни да бъде премахнат, без с това да се допуска възможност за злоупотреби.

Найденов припомни, че само четири държави от ЕС, между които и България, не са премахнали тази данъчна ставка.

„При положение че сме най-бедната държава в Общността, това е абсолютно недопустимо“, коментира той.

По официална статистика над 1.6 млн. души в България живеят под прага на бедността. Половината от тях имат неотложна нужда от храни.

От създаването си в средата на годината досега Българската хранителна банка е събрала и предоставила 110 тона храни, информира нейният изпълнителен директор Мая Калчева.

В четвъртък за първи път банката ще дари 3.5 тона риба, благодарение на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Тя ще стигне до 1000 души в седем града, уточни министър Найденов.

По официални данни търговските вериги унищожават десетки тонове храна годишно, а по неофициални количествата са в пъти по-големи.

И макар че част от големите играчи на пазара спасяват годна храна, масово бизнесът отказва да дарява заради плащането на данъци.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Симеон Дянков #финансов министър #Бойко Борисов #премиер #храни #ДДС #ЕС #България #бедност #Българската хранителна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »