Протестиращи майки: Какво да правят децата в България?!

Протестиращи майки: Какво да правят децата в България?!
Родители с деца, представители на Инициативен комитет за повече грижи за децата в България, изразиха мълчаливо своя протест относно гласуванията по Бюджет 2013 в Народното събрание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На символичен протест пред Народното събрание се събраха майки с малки деца, за да изразят несъгласието си със замразеното на 240 лв. обезщетение през втората година от майчинството и размера на детските надбавки.

Със започване на обсъжданията за Бюджет 2013 инициативният комитет на майките внесе предложение за увеличаване на майчинството до размера на минималната работна заплата, увеличаване на детските надбавки и премахване на подоходния критерий за получаването им.

„Във всеки случай (ако увеличат майчинството със 70 лв.) ще дадат възможност на майките да отглеждат малко по-достойно своите деца, защото тези пари не са само за детето“, заяви протестиращата Анна Тодорова пред Дарик.

„Тези пари са и за майката, и за детето. Ако децата са две, как да се справя тази майка с тези пари, които са под прага на бедността. С какви пари по-напред да си отглежда детето. Може да са малко повече, но дават възможност на много хора да живеят по-лесно. Тези приказки, че 30 милиона, които са дадени за детските градини, са активна мярка, ще им кажа: не са активна, активна може да са за Столичната община, но тези 30 милиона стигат едва за 2000 места в София-град. За София-град недостигът е 15 000 места за деца. Какво правят децата в България – те какво да правят?!“, запита тя.

Друга протестираща майка – Кристина Милтенова, добави, че преди години 240 лева са били достатъчни за времето си.

„Но сега е вдигнат и токът, вдигнат е и хлябът, вдигнати са цените на абсолютно всичко, така че би трябвало да се вдигне и майчинството. Да, наистина тези пари доникъде няма да стигнат, но ние имаме нормални искания, които са абсолютно постижими“, обясни тя.

#протест #Народното събрание #майки #деца #майчинство #детски надбавки #България #София #детски градини #Кристина Милтенова #Бюджет 2013

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »