Документите от „Уикилийкс” срещу Борисов могат да се използват в съда, според Асандж

Документите от „Уикилийкс” срещу Борисов могат да се използват в съда, според Асандж
По време на семинара на 5 декември Атанас Чобанов осъществи директна връзка по Скайп с основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България се представя по-зле сега, отколкото преди да се присъедини към Европейския съюз – това разбрахме от представянето на „Трансперънси Интернешънал“, заяви журналистът в онлайн изданието „Биволъ“ Атанас Чобанов пред Европейския парламент.

Чобанов, колегата му Асен Йорданов и правозащитникът от Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“ Петър Пенчев участват в семинара „Корупцията в страните – членки на Европейския съюз“ в зала „Алберто Спинели“ на ЕП, предаде БГНЕС.

„Тази година сме точно преди Гърция. Лоша е ситуацията със свободата на пресата, съдебната система (там сме точно преди Русия). Европейската комисия признава, че без натиск от Европа устойчивостта на промените би била под въпрос. България се управлява от истински престъпници“, заяви Чобанов.

Журналистът се позова на „Форин Афеърс“, като определи страната като мафиотска държава, в която корупцията и държавната власт са взаимно свързани.

Разследванията на „Биволъ“ се позовават на секретни грами на бившия американски посланик Джон Байърли, които бяха публикувани в „Уикилийкс“ и според които има информация за престъпни практики, с които Борисов се е занимавал, преди да стане премиер.

Конкретно авторите се позовават на разкритията в два дипломатически доклада на посланик Байърли: „Най-популярният политик в България: големи надежди, сенчести връзки“, в който пише, че американската служба SIMO, идентифицирана впоследствие като ЦРУ, е потвърдила връзка на премиера със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с „Лукойл“ и със сериозна контрабанда на метаамфетамини.

Вторият доклад бе за българската банкова система, в който са посочени няколко банки, които се занимават с пране на пари и кредитиране на свързани лица, като сред тях е и СИБАНК, тогава собственост на г-жа Цветелина Бориславова, за която пише: „Има също така и притеснения за някои от авоарите, които Борисов вече е прекарал през тази банка“.

„Биволь“ публикува данните на Байърли. Там премиерът Бойко Борисов е разкрит като престъпник, който участва в трафик на метамфетамини. Докладът е използван и от „Тагесцайтунг“. Не може наркотрафикант да е министър-председател“, заяви Чобанов в четвъртък в ЕП.

„За престъпното му минало има свидетели. Говорим за фабрика за незаконни цигари. Има редица предупреждения от международни медии – „Конгрешънъл Куотърли“ примерно, с автор Джеф Щайн. Ние предоставихме информацията на българската прокуратура и на комисията КРИМ, но изслушването се провали по политически причини. Това не е първият такъв случай в България. ОЛАФ преди време каза: ако свалите Божков, би било напредък. През 2012 прословутият „череп“ е изградил Тракия. След като Cablegate избухна, е ясно че и правителствата са знаели“, посочи още журналистът.

В края на юни Специалната комисия по организирана престъпност, корупцията и изпирането на пари към Европейския парламент (CRIM) беше сезирана от Чобанов, Йорданов и Пенчев за подозренията за престъпно минало на министър-председателя, които се разкриват в американските дипломатически доклади, публикувани по-рано от „Уикилийкс“.

CRIM обаче отказа да бъде проведено публично изслушване по темата за подозренията за криминално минало на българския премиер.

По време на семинара на 5 декември Атанас Чобанов осъществи директна връзка по Скайп с основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж.

Асандж, който от лятото се укрива в посолството на Еквадор във Великобритания, подчерта, че грамите на „Уикилийкс“ могат да се използват като доказателства в съда, но хората още не знаят как точно трябва да правят това.

„Хората са склонни да дезертират от Европейския проект заради корупция“, каза пък Хуан Фернандо Лопез Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП по време на семинара.

По думите му все повече хора са склонни да дезертират от европейския проект, защото губят вяра и им липсва ентусиазъм след всички тези години на борба срещу корупцията.

„Правилата на играта се промениха. Лошите вече не са местни, те са съвместни. Вече не са далеч, те са близо. Преди имаха пари, сега имат много пари. Досега правеха сделки, вече правят огромни сделки. Пример: според данни на Европейската комисия 120 милиарда евро на година, или 1% от БВП потъва в корупционни практики. Става въпрос за 20 милиарда корупционни сделки. Парите, откраднати от бюджета на ЕС отиват в частни джобове. Тези практики ощетяват ЕС“, посочи евродепутатът.

Директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер заяви, от своя страна, че от десетилетия се счита, че борбата с корупцията е въпрос на правоприлагане.

„Борбата с корупцията е повече от това, това е политически и институционален проблем“, категоричен е той.

Според Кеслер, ако ЕС не е в състояние да покаже, че се справя с тези проблеми ефикасно, то тогава Съюзът ще бъде застрашен.

Директорът на ОЛАФ наблегна, че ръководената от него е независим разследващ орган на ЕС, и че неговото мнение не е мнение на на политик.

Според него ОЛАФ са с привилигирована позиция като наблюдатели, тъй като те са единственият орган от такова естество на европейско ниво.

„В България има измама, свързана с европейски средства; български предприемач е получил европейски пари чрез представянето на фалшиви фактури, които са били завишени. Но тези фактури са били издадени от германско дружество. Проведени са две разследвания едното в България, другото в Германия, но резултатите са различни (делото САПАРД – бел. ред.)“, коментира Кеслер.

„За да е добро сътрудничеството между държавите членки това трябва да означава да се включат повече държавни органи. Методите им са остарели и не отговарят на съвременните предизвикателства“, смята още шефът на ОЛАФ.

Според Кеслер транснационалната престъпност изисква европейски отговор и този отговор е европейска прокуратура – „това е предвидено в европейския договор, Комисията и ЕП работят по въпроса“.

Европейски прокурор, който ще работи чрез националните прокуратури, няма да им отнема компетенциите, но така ще има европейско разследване и правораздаване, категоричен е Джовани Кеслер.

#България #Европейския парламент #ЕП #Джулиан Асандж #Атанас Чобанов #Асен Йорданов #Биволъ #Уикилийкс #Еквадор #Великобритания #Брюксел #Гърция #Петър Пенчев #Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская" #Европа #ОЛАФ #Джовани Кеслер #Джон Байърли #Бойко Борисов #премиер #Цветелина Бориславова #СИБАНК #CRIM #САПАРД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »