ЕС се кани да върне визите за Западните Балкани

A A+ A++ A

Евросъюзът ще може да възстановява временно задължителния визов режим за Сърбия и още 4 балкански страни с оглед борбата срещу злоупотребата с искането на убежище от техни граждани, според неназовани дипломатически източници.

Постигнато е споразумение с Европейския парламент за въвеждане на предпазна клауза, която да позволява временно връщане на визите в случай на злоупотреба, стана известно от кипърското председателство на ЕС, предаде АФП в четвъртък, цитирана от БГНЕС.

Такова решение би могло да влезе в сила още в началото на 2013 г., посочи дипломатически източник.

То визира конкретно балкански страни, но може да се разшири и в по-голям мащаб, като се приложи спрямо страни, за чиито граждани не се изискват визи, добави той.

Шест страни от ЕС - Германия, Австрия, Белгия, Франция, Люксембург и Холандия - поискаха да им се даде възможност да възстановяват визовия режим за Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и Македония в знак на протест срещу лавинообразното увеличаване на необоснованите молби за даване на убежище от граждани на тези страни.

Тази ситуация продължава от 2010 г., когато беше отменено задължението за виза за пътуване в Европейския съюз на граждани на пет страни от Западните Балкани.

„Голямото мнозинство на представени молби за убежище са неоснователни и вредни, защото претоварват службите, на които е възложено да разглеждат молбите“, признава Европейската комисия.

В сряда между държавите и Европарламента беше постигнат компромис, който ще позволи скорошно решение по въпроса. Неговото прилагане обаче ще стане след сложна процедура.

Злоупотребата, която е в основата му, трябва да бъде констатирана от Еврокомисията, която въз основа на тази констатация ще предложи суспендиране за 6 месеца на правото на визи за споменатите страни. След това трябва да се получи зелена улица от правителствата чрез гласуване с квалифицирано мнозинство.

„Прилагането на решението не е предстоящо събитие. Предвидени са редица предпазни ограничения, за да бъде постигната съгласувана позиция, преди да се прибегне до клаузата“, обясни дипломат.

В замяна на това ЕП получи възможност ЕС да може да суспендира правото на виза за страни, които въведат визи за гражданите на някоя от държавите членки.

Такива са случаите със задължителните визи, които САЩ изискват за 4 страни от ЕС - Полша, България, Румъния и Гърция.

#ЕС #Европейски съюз #Западни Балкани #Сърбия #Македония #Черна гора #Албания #Босна и Херцеговина #визи #ЕК #ЕП #Европейската комисия #Европейският парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"