Рим обяви война на дъвките

Рим обяви война на дъвките
Общинските власти в Рим започнаха специална операция по изчистването на дъвките от историческия център на италианската столица. Снимка: photo-dictionary.com
A A+ A++ A

Общинските власти в Рим обявиха война на дъвките и започнаха специална операция по изчистването им от историческия център на италианската столица.

Според данни на властите по обществените пътища се хвърлят по 15 000 дъвки дневно, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

В почистването, което беше осъществено в Ларго Арджентина, в сърцето на Вечния град, се включиха доброволци и служители на общинската компания „Ама“, които отстраниха стотици дъвки, залепени по стените, пейките и дори върху асфалта.

„Всеки ден в Рим 15 000 дъвки се изхвърлят по улиците и дори на археологическите обекти, всяка година намираме по 5,54 милиона дъвки на улиците“, заяви директорът на „Ама“ Пиерджорджо Бенвенути, който пристигна, за да координира операцията.

Според него дъвките са „много замърсяващи, защото са необходими пет дни, за да се разложат в природата“.

Освен това „според „Ама“ всяка операция по почистването на дъвките ни струва едно евро“. Това означава около 5,5 млн. евро на година, допълни Бенвенути.

Два екипа на „Ама“, снабдени със специални инструменти, бяха мобилизирани днес, както и двадесетина членове на Асоциацията „Ние за Рим“.

Те трябваше да изчистят отсечка от улица, дълга около 500 метра. Асоциацията „Ние за Рим" се ръководи от съпругата на кмета на италианската столица Изабела Раути, която е и общински съветник от Латиум.

„Искаме да отправим посланието, че не бива да замърсяваме и разрушаваме Рим. Искаме да включим всички в почистването и поддържането на града, както гражданите, така и асоциациите“, изтъкна Бенвенути.

„Това, разбира се, е символична операция, която не разрешава проблема, но има забележително културно влияние.

Предвид времето, необходимо за разграждането на една дъвка, хората, които ги лепят върху мрамора или ги хвърлят на земята, трябва да помислят два пъти, преди да го направят“, заяви Раути.

#Рим #дъвки #столица #център #почистване #директор #доброволци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници