Дянков „взриви” парламента с арогантност, после се извини

Дянков „взриви” парламента с арогантност, после се извини
Симеон Дянков се извини на народните представители за думите си, като се оправда с „натрупаната умора“ предишния ден. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание беше „взривено“ от соченото от някои като „арогантно“ поведение на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Червените депутати поискаха извинение от Дянков заради думите му късно вечерта в сряда, когато той заяви, че народните представители на опозицията са пияни и вече не могат да си вдигат ръцете, предаде Дарик.

„Поизмориха се, част от опозицията вече е пияна явно, така че не могат дори да си вдигат ръцете“, каза тогава министърът.

Първи извинение поиска народният представител от Коалиция за България Петър Курумбашев.

„Даже ако сте забелязали, много отдавна народните представители не гласуват с вдигане на ръка“, коментира той.

Председателят на парламента Цецка Цачева обаче му отговори, че няма правомощие да застави вицепремиера да се извини. Тя посочи, че добрият тон е задължителен в работата на Народното събрание.

„Но на вас, както и на всички колеги е известно, че правомощията, които са разписани на председателя на НС в нашия правилник, са само и единствено по отношение на народните представители. Останалото оставям на вниманието на всички присъстващи в тази зала“, каза още Цецка Цачева.

Червеният депутат Димчо Михалевски пък изтъкна, че в изявлението на финансовия министър е имало още една много съществена част и тя е, че след като депутатите били приели бюджета на ДОО и НЗОК, нямало какво повече да коментират по държавния бюджет на България.

„Ако, госпожо председател, на вас това не ви прави впечатление – че представител на изпълнителната власт обезсмисля със своите думи ролята, правата, отговорността и значението на НС, то тогава и вие сигурно не разбирате, защо сме всички ние тук и вие там, горе, над мен“, обърна се Михалевски към Цачева.

„Гледахме как парламентарното мнозинство мълчи при приемането на бюджета на България като шаран на Никулден, накрая да получим такива обидни квалификации от страна на финансовия министър“, включи се в дискусията и Мая Манолова от Коалиция за България.

След нейното изказване колегите й от левицата поискаха отстраняването на финансовия министър от залата с викове „оставка“. Мнозинството обаче гласува срещу това искане и то беше отхвърлено.

Отново последваха викове „оставка“ и тропане с ръце от страна на депутатите, което принуди Цецка Цачева да даде 15-минутна почивка по време на заседанието, на което се обсъждаше на второ четене Бюджет 2013.

След почивката Симеон Дянков се извини на народните представители, като се оправда с „натрупаната умора“.

„Уважаема госпожо председател, уважаеми народни представители, уважаеми народни представители от Коалиция за България, искрено се извинявам за думите си от вчера късно вечерта. Може би умората след многочасовите заседания тук си каза думата. Извинявам се за това, което казах, и се надявам, че ще го приемете, и днес в добър порядък ще можем да си свършим работата“, заяви Дянков от парламентарната трибуна.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #вицепремиер #Цецка Цачева #председател на НС #Народното събрание #Бюджет 2013 #Димчо Михалевски #Мая Манолова #Петър Курумбашев #БСП #Коалиция за България #ДОО #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"