Майки на протест срещу ниските обезщетения за майчинство

Майки на протест срещу ниските обезщетения за майчинство
В сряда депутатите одобриха окончателно бюджета за ДОО, с което приеха обезщетението за отглеждане на малко дете да остане 240 лв. и догодина. Снимка: PIA, архив
A A+ A++ A

На протест срещу замразеното на 240 лв. обезщетение през втората година от майчинството излизат родителите на малки деца в столицата.

В сряда депутатите одобриха окончателно бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО), с което приеха обезщетението за отглеждане на малко дете да остане с един лев под прага на бедността (241 лв) и през 2013 г.

От Инициативния комитет за повече грижи за децата в България обявиха, че ще протестират срещу отхвърлянето на техните обосновани предложения, които са били насочени към преодоляване на спада в раждаемостта през последните 3 години, предаде Дарик.

Сред предложенията бяха обвързване на майчинството през втората година с размера на минималната работна заплата, увеличаване на детските добавки от 35 на 110 лева и получаването им от всички деца, осигуряване на места за всички желаещи в общински или ведомствени детски ясли и градини до септември догодина.

„Всички сме окей да строим магистралите, но при положение че хората няма какво да ядат... Само като споменеш цифрите и приключваш. Ние трябва да си жертваме живота в буквалния смисъл за децата си. Това е пълен кошмар. При изчисляване между първата и втората година, този месец майчинството ми е 83 лева, с тях трябва да живея до средата на януари“, коментира пред Дарик Кристина Милтенова от Инициативния комитет.

#майчинство #деца #ДОО #България #детски надбавки #раждаемост #Кристина Милтенова #детски градини #ясли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"