Защо българските плодове и зеленчуци поскъпнаха с 20%?
Ръст в цената на част от плодовете и зеленчуците у нас. С малко над 20% е поскъпнало родното производство спрямо есента на миналата година. Кои са най-скъпите зеленчуци и какви са причините за повишените цени?
Зейнеб има зеленчукови градини и оранжерии близо до Русе. И въпреки, че сама продава продукцията си на пазара, казва, че цените тази есен са по-високи от предходната. И посочва, че част от зарзавата на местните производители е на изчерпване и това е една от причините за повишението на цените, предаде NOVA.
"Миналата година бяха по-евтини. Картофите свършихме миналата седмица", каза Зейнеб. Чушките, патладжанът и марулите също са по-скъпи, но продавачи и клиенти са единодушни, че рекордното поскъпване е при зелето. "Например зелето тази година много скъпо - 2,50 лв. Миналата година падна до 1 лев", каза Надя, зеленчукопроизводител.
За клиентите, които предпочитат да пазаруват родно производство, цената не е водеща, но голяма част от тях забелязват повишението. Причините за скъпата българска продукция са комплексни: по-скъпи са торове, препарати, семена, както и цената на труда. За разлика от зарзавата, сезонните плодове не са поскъпнали, даже се очаква намаление при ябълки, круши и дюли.