Плевнелиев: Референдумът може да възроди АЕЦ „Белене"

Плевнелиев: Референдумът може да възроди АЕЦ „Белене"
„Ако над половината (от участниците в референдума) кажат „да", забраната за „Белене" от страна на парламента ще отпадне", посочи българският държавен глава. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Планираният за 27 януари референдум за ядрената енергетика в България може да възроди българо-руския проект за строеж на АЕЦ „Белене", заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Ако над половината (от участниците в референдума) кажат „да", забраната за „Белене" от страна на парламента ще отпадне", посочи българският държавен глава по време на среща с чуждестранни журналисти, предадоха АФП и БГНЕС.

Дясно центристкото правителство на ГЕРБ се отказа от строежа на втората атомна централа в България през март т.г. с обяснението, че проектът ще излезе твърде скъпо на страната и инвестициите от него няма да бъдат възвърнати.

По-късно социалистите събраха над 540 000 гласа за провеждането на национално допитване за централата.

Въпросът, който ще бъде зададен на българите обаче, не е конкретно обвързан с АЕЦ „Белене", а с ядрената енергетика като цяло: „Съгласни ли сте България да развива ядрената си енергия със строежа на нова ядрена централа?".

За да бъде валиден резултатът от референдума, законът изисква равно или по-високо участие от последните парламентарни избори през юни 2009 г., когато гласуваха 4.35 млн. души или 70% от 6.2 милиона души, имащи право на глас.

Президентът Росен Плевнелиев призна в сряда, че подобен процент на участие изглежда „малко вероятен".

„Ако поне 20% от избирателите или 1.5 млн. души гласуват обаче и ако над половината дадат положителен отговор, парламентът ще бъде длъжен да разгледа въпроса съгласно закона в срок от три месеца, посочи държавният глава.

#Росен Плевнелиев #президент #референдум #АЕЦ „Белене" #ГЕРБ #България #ядрена енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници