Попова в Кипър: БПЦ трябва да избере най-достойния патриарх

Попова в Кипър: БПЦ трябва да избере най-достойния патриарх
5 декември е вторият ден от работното посещение на вицепрезидента Маргарита Попова в Република Кипър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Следващият патриарх на Българската православна църква (БПЦ) трябва да стане най-достойният кандидат, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

Това тя каза по време на срещата си с главата на Кипърската православна църква Негово Блаженство архиепископ Хрисостомос II, съобщиха от президентството.

„Следим внимателно това, което се случва в Българската православна църква и сме съпричастни. Вярвам, че Църквата трябва да се обърне към ближния, към хората и да загърби вътрешните си проблеми", добави вицепрезидентът.

Тя подчерта, че в основата на човешките отношения е да „правим добро на ближния и да го чувстваме в душите си".

Хрисостомос II изрази увереност, че българските митрополити ще изберат най-добрия измежду тях, който да оглави БПЦ.

Той изтъкна, че през годините винаги са били поддържани отлични връзки между православните църкви на България и Кипър.

Маргарита Попова благодари за оценката и изказа надежда, че опитът на Негово Блаженство архиепископ Хрисостомос II и позицията му могат да бъдат от полза на митрополитите в българската църква при решаването на въпросите, които стоят пред тях.

Архиепископ Хрисостомос II пък сподели пред българския вицепрезидент тревогите си относно решаването на „кипърския национален проблем" и болката от разделението на страната му.

Духовникът е на мнение, че за да се реши този проблем, трябва да се изработи нова Конституция на Кипър и то с помощта на експерти от Съвета на Европа.

По време на разговора бе обсъдена и възможността Комисията за демокрация чрез право (Венецианската комисия) да подпомогне този процес.

Хрисостомос II поиска съдействие от страна на Маргарита Попова при осъществяването на контактите с Венецианската комисия и отбеляза международния авторитет на българския вицепрезидент в областта на европейското правосъдие.

Попова на свой ред подчерта, че включването на представители на Съвета на Европа е точно и правилно решение.

По време на продължилия близо час разговор двамата се обединиха около виждането, че православната църква в двете държави трябва да обединява хората и да е стожер на добродетелите, особено в условията на тежка финансова и икономическа криза.

5 декември е вторият ден от работното посещение на вицепрезидента Маргарита Попова в Република Кипър.

#Българската православна църква #БПЦ #Маргарита Попова #вицепрезидент #България #Кипър #Съвета на Европа #Венецианската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници